Čokoladne kocke
Kora:
- 100 g brašna
- 80 g šećera
- 1 kašika džema od višanja
- 2 kašičice kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 vanil šećer sa ukusom ruma
- 180 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
Krem:
- 1/2 l mleka
- 2 kesice pudinga sa ukusom čokolade
- 100 g čokolade
- 1 kesica krem šlaga od čokolade
- 130 ml mleka
- 150 gmaslaca
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
- 5 kašika šećera
...i još:
- 50 g čokolade
Priprema:
1. Kora: U dublju posudu staviti
brašno, šećer, džem, kakao, prašak za pecivo, vanil šećer sa ukusom
ruma, jogurt, ulje i mleko, pa žicom za mućenje, dobro sjediniti (nije
potreban mikser).
Uzeti pleh, vel. 30x20cm, i dno pleha obložiti pek papirom. Stranice
premazati maslacem. Umućenu smesu sipati, ravnomerno, u pleh i staviti da
se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Pečenu koru (probati čačkalicom
da li je pečena) izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Kada se kora
ohladila prevrnuti je na radnu površinu, skloniti pek papir, pa koru,
ponovo, vratiti u pleh.
3. Krem: Od mleka odvojiti 200 ml, a
u ostatak mleka staviti pet kašika šećera i izlomljenu čokoladu. Posudu
sa mlekom i čokoladom staviti na vatru. Mešati, povremeno, žicom za
mućenje, da bi se čokolada sjedinila sa mlekom.
4. Sa odvojenom količinom mleka
rastvoriti puding. Kada mleko sa čokoladom i šećerom provri, sipati
rastvoreni puding i mešati, dok se smesa ne zgusne. Kada se krem
zgusnuo, skloniti ga sa vatre, prekriti providnom folijom i ostaviti da
se ohladi.
5. Krem šlag umutiti sa 130 ml mleka, uz dodavanje vanil šećera, sa ukusom ruma. Puter penasto umutiti.
6. Kada se fil ohladio, dodati mu, umućeni, maslac i dobro sjediniti. Zatim dodati šlag krem i umutiti, da se dobije penasti krem.
7. Dobijeni krem naneti preko kore i
poravnati. Preko krema izrendati čokoladu (50 g) i ostaviti u frižider,
da se krem dobro stegne. Zatim kolač iseći na kocke i poslužiti uz
desertno vino.
Коментари
Постави коментар