Medene veknice
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1 kašika meda
- 1,5 kašičica soli
- 350 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 30 ml ulja
- 1 kašičica šećera
Za premazivanje veknica:
- 1 kašika ulja
- 1 kašika vrele vode
- 1 prstohvat soli
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati med,
so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga, da
uskisne.
2. Kada testo naraste prebaciti ga
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na četiri dela. Od svakog dela
napraviti valjak i staviti u pleh (vel. 30x40cm), preko pek papira.
Napravljene veknice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
3. Kada su veknice narasle staviti ih da se peču (ne premazivati ih ničim), u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Kada veknice porumene izvaditi ih
iz rerne i, odmah, premazati mešavinom ulja, vode i soli. Prekriti
krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
Коментари
Постави коментар