Medene veknice
Potrebno je:
- 500 g brašna
 - 1 kašika meda
 - 1,5 kašičica soli
 - 350 ml vode
 - 1/2 kockice kvasca
 - 30 ml ulja
 - 1 kašičica šećera
 
Za premazivanje veknica:
- 1 kašika ulja
 - 1 kašika vrele vode
 - 1 prstohvat soli
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati med, 
so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga, da 
uskisne.
     
    
      2. Kada testo naraste prebaciti ga 
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na četiri dela. Od svakog dela
 napraviti valjak i staviti u pleh (vel. 30x40cm), preko pek papira. 
Napravljene veknice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu. 
     
    
      3. Kada su veknice narasle staviti ih da se peču (ne premazivati ih ničim), u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. 
     
    
      4. Kada veknice porumene izvaditi ih
 iz rerne i, odmah, premazati mešavinom ulja, vode i soli. Prekriti 
krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар