Šne nokle
Potrebno je:
- 6 belanaca
- 1 l mleka
- 100 g šećera
Krem:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 1 kašika griza
Priprema:
1. Mleko, sa šećerom, staviti u
odgovarajuću, dublju, posudu i staviti da provri.
Belanca umutiti u čvrsti šam. Treba toliko čvrsto da ih umutite, da kada
preokrenete vanglicu, belanca ostaju čvrsta, ne pomeraju se.
2. Kada mleko prokuva smanjiti
temperaturu, samo da blago vri. Kašikom uzimati umućeni šne i spuštati
ga u mleko, koje vri. Pustiti da se nokle kuvaju jedan minut, preokrenuti
ih i ostaviti ih, još jedan minut.
3. Kuvane nokle, rešetkastom kašikom, vaditi u odgovarajuću posudu (ili ih, odmah, rasporediti u činijice).
4. Fil: Umutiti čvrsto žumanca, sa
šećerom, da pobele. Dodati griz i sjediniti. Polako sipati vrelo mleko, u
kome su se kuvale nokle, uz neprestano mućenje. Zatim vratiti posudu da
mlekom i žumancima na šporet i uz, neprestano, mešanje (žicom za
mućenje) skuvati krem.
5. Skuvani krem preliti preko šne
nokli i ostaviti da se prohlade, na sobnoj temperaturi, pa šne nokle
ostaviti u frižider, da se potpuno, ohladie.
Коментари
Постави коментар