Šne nokle
Potrebno je:
- 6 belanaca
 - 1 l mleka
 - 100 g šećera
 
Krem:
- 6 žumanaca
 - 6 kašika šećera
 - 1 kašika griza
 
Priprema:
      1. Mleko, sa šećerom, staviti u 
odgovarajuću, dublju, posudu i staviti da provri. 
Belanca umutiti u čvrsti šam. Treba toliko čvrsto da ih umutite, da kada
 preokrenete vanglicu, belanca ostaju čvrsta, ne pomeraju se.
     
    
      2. Kada mleko prokuva smanjiti 
temperaturu, samo da blago vri. Kašikom uzimati umućeni šne i spuštati 
ga u mleko, koje vri. Pustiti da se nokle kuvaju jedan minut, preokrenuti 
ih i ostaviti ih, još jedan minut.
     
    
      3. Kuvane nokle, rešetkastom kašikom, vaditi u odgovarajuću posudu (ili ih, odmah, rasporediti u činijice).
     
    
      4. Fil: Umutiti čvrsto žumanca, sa 
šećerom, da pobele. Dodati griz i sjediniti. Polako sipati vrelo mleko, u
 kome su se kuvale nokle, uz neprestano mućenje. Zatim vratiti posudu da
 mlekom i žumancima na šporet i uz, neprestano, mešanje (žicom za 
mućenje) skuvati krem.
     
    
      5. Skuvani krem preliti preko šne 
nokli i ostaviti da se prohlade, na sobnoj temperaturi, pa šne nokle 
ostaviti u frižider, da se potpuno, ohladie.
     
    



Коментари
Постави коментар