Posne mekike
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 4 kašike pšeničnih mekinja (za ljudsku ishranu)
- 4 kašike susama
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica (od 10 g) suvog kvasca
- 300 ml tople vode
- 80 ml ulja
Priprema:
1. U, suvom, teflonskom tiganju
propržiti susam, uz stalno mešanje. Susam pržiti dok ne dobije blagu,
braonkastu, boju. Paziti da vam ne pregori!
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, šećer, ulje, proprženi susam, pšenične mekinje i suvi kvasac.
Izmešati varjačom. Sipati, postepeno, toplu vodu, i zamesiti testo.
Testo mesiti 2-3 minuta, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane
elastično.
3. Umešeno testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu. Rukama ga izvući u valjkasti oblik, pa ga
podeliti na 18 delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice
poređati na stolu, preko pek papira. Poređane jufkice prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo naraste.
4. U dublju posudu sipati ulje, 2cm
visine, i staviti ga da se ugreje, na srednjoj temperaturi.
Uzimati po jednu jufkicu, nauljenim rukama je razvući u širinu i dužinu,
ali tako da debljina razvučenog testa bude, oko, 2-3mm, i stavljati je
na ugrejano ulje, da se prži. Kada donja strana porumeni, preokrenuti
testo da se zarumeni i druga strana.
5. Pržene mekike vaditi na kuhinjski
papir, da bi papir upio višak masnoće.
Poslužiti ih sa džemom, puterom od kikirikija, posute prah šećerom ili,
jednostavno, bez ikakvih dodataka.
Veoma su ukusne i kada se ohlade.
Коментари
Постави коментар