Sočna pita sa jabukama
Suva smesa:
- 200 g griza
 - 180 g brašna
 - 150 g šećera
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil:
- 1 kg jabuka
 - 1/2 limuna (sok i korica)
 - 100 g suvog grožđa
 - 120 g iseckanih oraha (lešnika ili badema)
 - 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom cimeta
 
Za prelivanje:
- 160 g maslaca (ili margarina)
 
Priprema:
1. Pre nego što počnemo da pravimo 
kolač, limun potopiti u vodi, u kojoj je rastvorena soda bikarbona (u 
200 ml vode rastvoriti pola kašičice sode bikarbone, potopiti limun i 
ostaviti 15-ak minuta). Zatim ga, dobro, isprati pod mlazom, hladne, 
vode i ostaviti na stranu.
     
    
2. Suva smesa: Sve navedene 
sastojke, za suvu smesu, staviti u vanglicu, promešati da se svi 
sastojci sjedine i podeliti na tri, jednaka, dela.
     
    
3. Fil: Jabuke oljuštiti i 
izrendati. Izrendane jabuke staviti u, dublju, posudu i preliti sokom, 
od pola limuna. Promešati. Ostaviti pet minuta, da odstoje. Zatim dodati
 iseckane orahe, suvo grožđe, izrendanu koricu, od pola limuna i vanilin
 šećer sa ukusom cimeta (u nedostatku, ovog, vanilinog šećera dodati 
pola kašičice cimeta u prahu). Sve, dobro, sjediniti i podeliti na pola.
     
    
4. Uzeti kalup, sa obručem, vel. 
24cm. Stranice kalupa premazati maslacem, a dno prekriti pek papirom 
(papir podići, tako da ide, malo, i uz stranice kalupa).
     
    
5. Na dnu kalupa staviti 1/3 suve 
smese(poravnati kašikom), preko rasporediti pola fila sa jabukama, 
zatim, ponovo, ide 1/3 suve smese i preko ostatak fila, sa jabukama. Na 
kraju staviti zadnju 1/3 suve smese. 
     
    
6. Maslac rastopiti i, kašikom, 
ravnomerno preliti preko suve smese. Površinu izbockati čačkalicom, da 
bi maslac svuda, ravnomerno, dospeo.
     
    
7. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada pita dobro porumeni (probati 
čačkalicom da li je pečena. Čačkalica mora biti vlažna, bitno da na njoj
 ne ostaju delovi testa) izvaditi kalup iz rerne, prekriti kuhinjskom 
krpom i ostaviti da se, načisto, ohladi.
Pri kraju pečenja, ako je potrebno, pitu prekriti alu folijom, da ne 
izgori.
     
    
8. Kada se pita ohladila, skloniti 
obruč, prevrnuti pitu na tacnu, skloniti pek papir i piti staviti na 
tacnu za posluženje. Pitu posuti mešavinom šećera u prahu i cimeta.
Iseći, veće, parče i poslužiti
     
    



Uskoro kreće berba jabuka, već se radujem svakom novom receptu sa sočnim jabukama :)
ОдговориИзбришиHvala! Moja deca vole, razne, kombinacije kolača sa jabukama, a ja se trudim da im u tome i udovoljim.
ОдговориИзбришиSrdačan pozdrav!