Sočna pita sa jabukama

Suva smesa:

  • 200 g griza
  • 180 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1 kg jabuka
  • 1/2 limuna (sok i korica)
  • 100 g suvog grožđa
  • 120 g iseckanih oraha (lešnika ili badema)
  • 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom cimeta

Za prelivanje:

  • 160 g maslaca (ili margarina)

Priprema:

1. Pre nego što počnemo da pravimo kolač, limun potopiti u vodi, u kojoj je rastvorena soda bikarbona (u 200 ml vode rastvoriti pola kašičice sode bikarbone, potopiti limun i ostaviti 15-ak minuta). Zatim ga, dobro, isprati pod mlazom, hladne, vode i ostaviti na stranu.
2. Suva smesa: Sve navedene sastojke, za suvu smesu, staviti u vanglicu, promešati da se svi sastojci sjedine i podeliti na tri, jednaka, dela.
3. Fil: Jabuke oljuštiti i izrendati. Izrendane jabuke staviti u, dublju, posudu i preliti sokom, od pola limuna. Promešati. Ostaviti pet minuta, da odstoje. Zatim dodati iseckane orahe, suvo grožđe, izrendanu koricu, od pola limuna i vanilin šećer sa ukusom cimeta (u nedostatku, ovog, vanilinog šećera dodati pola kašičice cimeta u prahu). Sve, dobro, sjediniti i podeliti na pola.
4. Uzeti kalup, sa obručem, vel. 24cm. Stranice kalupa premazati maslacem, a dno prekriti pek papirom (papir podići, tako da ide, malo, i uz stranice kalupa).
5. Na dnu kalupa staviti 1/3 suve smese(poravnati kašikom), preko rasporediti pola fila sa jabukama, zatim, ponovo, ide 1/3 suve smese i preko ostatak fila, sa jabukama. Na kraju staviti zadnju 1/3 suve smese.
6. Maslac rastopiti i, kašikom, ravnomerno preliti preko suve smese. Površinu izbockati čačkalicom, da bi maslac svuda, ravnomerno, dospeo.
7. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada pita dobro porumeni (probati čačkalicom da li je pečena. Čačkalica mora biti vlažna, bitno da na njoj ne ostaju delovi testa) izvaditi kalup iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se, načisto, ohladi. Pri kraju pečenja, ako je potrebno, pitu prekriti alu folijom, da ne izgori.
8. Kada se pita ohladila, skloniti obruč, prevrnuti pitu na tacnu, skloniti pek papir i piti staviti na tacnu za posluženje. Pitu posuti mešavinom šećera u prahu i cimeta. Iseći, veće, parče i poslužiti

Коментари

  1. Uskoro kreće berba jabuka, već se radujem svakom novom receptu sa sočnim jabukama :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Moja deca vole, razne, kombinacije kolača sa jabukama, a ja se trudim da im u tome i udovoljim.
    Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови