Hleb sa žalfijom
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 150 ml vode
150 ml jogurta
3 kašike ulja
Za premazivanje testa:
- 1 kašika masti
- 1 kašika ulja
... i još:
- 1 kašika suve, žalfije
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, šećer, suvi kvasac, ulje i jogurt. Zamesiti testo sa toplom vodom. Umešeno testo
prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti ga u pravougaoni oblik. U šoljicu
staviti mast i ulje, pa ih, viljuškom, dobro sjediniti. Sa dobijenom
masnoćom premazati, razvijeno, testo.
3. Preko posuti sa sušenom žalfijom.
4. Testo zaviti u rolat, pa ga po sredini, uzdužno, preseći, na pola.
5. Od rasečenog testa formirati pletenicu.
Uzeti kalup za hleb, vel. 30cm x 11cm x 8cm. Dno kalupa obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem.
U pripremljeni kalup staviti pletenicu testa.
6. Hleb ostaviti da naraste, pa ga staviti u, hladnu, rernu. Uključiti na 180 stepeni i ispeći hleb, dok ne dobije rumenu boju.
7. Pečeni hleb izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар