Hleb sa žalfijom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml vode
    150 ml jogurta
    3 kašike ulja

Za premazivanje testa:

  • 1 kašika masti
  • 1 kašika ulja

... i još:

  • 1 kašika suve, žalfije

 

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, suvi kvasac, ulje i jogurt. Zamesiti testo sa toplom vodom. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti ga u pravougaoni oblik. U šoljicu staviti mast i ulje, pa ih, viljuškom, dobro sjediniti. Sa dobijenom masnoćom premazati, razvijeno, testo.
3. Preko posuti sa sušenom žalfijom.
4. Testo zaviti u rolat, pa ga po sredini, uzdužno, preseći, na pola.
5. Od rasečenog testa formirati pletenicu. Uzeti kalup za hleb, vel. 30cm x 11cm x 8cm. Dno kalupa obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. U pripremljeni kalup staviti pletenicu testa.
6. Hleb ostaviti da naraste, pa ga staviti u, hladnu, rernu. Uključiti na 180 stepeni i ispeći hleb, dok ne dobije rumenu boju.
7. Pečeni hleb izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi, pa ga poslužiti.

Коментари

Популарни постови