Sarmice od slatkog kupusa
Potrebno je:
- 2 srednje glavice slatkog kupusa
 - so
 - limontus
 - voda
 
Nadev za sarmu :
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
 - 2 veće šargarepe
 - 3 veće glavice crnog luka
 - 2 šoljice (od 130 ml) pirinča
 - suvi biljni začin
 - biber
 - mast
 - aleva paprika
 
I još:
- dimljene svinjske kobasice
 - carska rebra
 - dimljena slanina
 - lovor
 
Priprema:
      1. Glavicama kupusa izvaditi koren i
 staviti ih u dublju posudu. Preliti hladnom vodom, u kojoj se doda so i
 limontus (probati, da bude malo slanije i kiselije, nego što bi se 
jelo) i staviti na, tihu, vatru (ako kupus pluta po površini, pritisnuti
 ga nekom tacnom). Kada se voda dobro ugrejala, videti dali su listovi 
omekšali, pa ih nožem i viljuškom odvajati i stavljati u dublju posudu 
sa poklopcem. Kada smo sve listove odvojili, ostaviti da se malo 
prohlade, pa im, pažljivo, nožem odseći zadebljani deo lista. Poređati 
listove u šerpu i preliti ih, sa vrelom, vodom u kojoj se kupus bario. 
Pritisnuti tacnom, poklopiti i ostaviti da odstoji, oko 3-4 sata. 
     
    
      2. Za to vreme pripremiti fil: 
Otopiti mast u šerpi (količina - zavisi ko kako voli, masnije ili 
posnije sarmice), skloniti šerpu sa šporeta i dodati mešano mleveno meso
 (juneće i svinjsko). Varjačom ga dobro usitniti. Dodati iseckani crni 
luk i, sitno, iseckanu šargarepu. Dobro promešati i začiniti, po ukusu. 
Na kraju dodati, dobro oprani, pirinač. 
     
    
      3. Listove kupusa dobro iscediti od vode. Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila i formirati sarmice. 
     
    
      4. Formirane sarmice poređati u pekač, pa preko sarmica poređati pripremljeno meso, isečeno po želji. Staviti i listove lorbera.
     
    
5. Preliti sa vodom, u koju smo 
stavili suvi biljni začin, po ukusu. Poklopiti i staviti u, prethodno 
zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Kada proključa smanjiti na 180 stepeni i
 krčkati, 2,5 sata. Posle tog vremena izvaditi pekač, skloniti poklopac i
 vratiti da se sarma zapeče. 
     
    
6. Kada sarmice porumene izvaditi ih i poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар