Sarmice od slatkog kupusa
Potrebno je:
- 2 srednje glavice slatkog kupusa
- so
- limontus
- voda
Nadev za sarmu :
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 2 veće šargarepe
- 3 veće glavice crnog luka
- 2 šoljice (od 130 ml) pirinča
- suvi biljni začin
- biber
- mast
- aleva paprika
I još:
- dimljene svinjske kobasice
- carska rebra
- dimljena slanina
- lovor
Priprema:
1. Glavicama kupusa izvaditi koren i
staviti ih u dublju posudu. Preliti hladnom vodom, u kojoj se doda so i
limontus (probati, da bude malo slanije i kiselije, nego što bi se
jelo) i staviti na, tihu, vatru (ako kupus pluta po površini, pritisnuti
ga nekom tacnom). Kada se voda dobro ugrejala, videti dali su listovi
omekšali, pa ih nožem i viljuškom odvajati i stavljati u dublju posudu
sa poklopcem. Kada smo sve listove odvojili, ostaviti da se malo
prohlade, pa im, pažljivo, nožem odseći zadebljani deo lista. Poređati
listove u šerpu i preliti ih, sa vrelom, vodom u kojoj se kupus bario.
Pritisnuti tacnom, poklopiti i ostaviti da odstoji, oko 3-4 sata.
2. Za to vreme pripremiti fil:
Otopiti mast u šerpi (količina - zavisi ko kako voli, masnije ili
posnije sarmice), skloniti šerpu sa šporeta i dodati mešano mleveno meso
(juneće i svinjsko). Varjačom ga dobro usitniti. Dodati iseckani crni
luk i, sitno, iseckanu šargarepu. Dobro promešati i začiniti, po ukusu.
Na kraju dodati, dobro oprani, pirinač.
3. Listove kupusa dobro iscediti od vode. Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila i formirati sarmice.
4. Formirane sarmice poređati u pekač, pa preko sarmica poređati pripremljeno meso, isečeno po želji. Staviti i listove lorbera.
5. Preliti sa vodom, u koju smo
stavili suvi biljni začin, po ukusu. Poklopiti i staviti u, prethodno
zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Kada proključa smanjiti na 180 stepeni i
krčkati, 2,5 sata. Posle tog vremena izvaditi pekač, skloniti poklopac i
vratiti da se sarma zapeče.
6. Kada sarmice porumene izvaditi ih i poslužiti.
Коментари
Постави коментар