Sarmice od slatkog kupusa

Potrebno je:

  • 2 srednje glavice slatkog kupusa
  • so
  • limontus
  • voda

Nadev za sarmu :

  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 2 veće šargarepe
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 2 šoljice (od 130 ml) pirinča
  • suvi biljni začin
  • biber
  • mast
  • aleva paprika

I još:

  • dimljene svinjske kobasice
  • carska rebra
  • dimljena slanina
  • lovor

Priprema:

1. Glavicama kupusa izvaditi koren i staviti ih u dublju posudu. Preliti hladnom vodom, u kojoj se doda so i limontus (probati, da bude malo slanije i kiselije, nego što bi se jelo) i staviti na, tihu, vatru (ako kupus pluta po površini, pritisnuti ga nekom tacnom). Kada se voda dobro ugrejala, videti dali su listovi omekšali, pa ih nožem i viljuškom odvajati i stavljati u dublju posudu sa poklopcem. Kada smo sve listove odvojili, ostaviti da se malo prohlade, pa im, pažljivo, nožem odseći zadebljani deo lista. Poređati listove u šerpu i preliti ih, sa vrelom, vodom u kojoj se kupus bario. Pritisnuti tacnom, poklopiti i ostaviti da odstoji, oko 3-4 sata.
2. Za to vreme pripremiti fil: Otopiti mast u šerpi (količina - zavisi ko kako voli, masnije ili posnije sarmice), skloniti šerpu sa šporeta i dodati mešano mleveno meso (juneće i svinjsko). Varjačom ga dobro usitniti. Dodati iseckani crni luk i, sitno, iseckanu šargarepu. Dobro promešati i začiniti, po ukusu. Na kraju dodati, dobro oprani, pirinač.
3. Listove kupusa dobro iscediti od vode. Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila i formirati sarmice.
4. Formirane sarmice poređati u pekač, pa preko sarmica poređati pripremljeno meso, isečeno po želji. Staviti i listove lorbera.
5. Preliti sa vodom, u koju smo stavili suvi biljni začin, po ukusu. Poklopiti i staviti u, prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Kada proključa smanjiti na 180 stepeni i krčkati, 2,5 sata. Posle tog vremena izvaditi pekač, skloniti poklopac i vratiti da se sarma zapeče.
6. Kada sarmice porumene izvaditi ih i poslužiti.

Коментари

Популарни постови