Kifla pogača

Potrebno je:

  • 700 g brašna (+ za domešivanje)
  • 180 g gustog jogurta
  • 100 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 3 jajeta
  • 2 žumanceta

...i još:

  • 250 g maslaca (zamrznutog)
  • 2 belanceta
  • susam

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati kvasac, so i šećer. Kašikom promešati. Zatim dodati jogurt, jaja, žumanca, vodu i zamesiti testo. Testo mesiti malo duže, uz dodavanje, najviše, 2-3 kašike brašna (testo će i dalje biti malo lepljivo). Umešeno testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Uzeti dublju šerpu, vel. 28cm, pa dno prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu, radnu, podlogu i podeliti ga na osam, jednakih, jufkica (loptica testa). Svaku jufkicu, oklagijom, razviti u krug, veličine većeg tanjira.
3. Preko prvog, razvijenog, kruga narendati deo maslaca (maslac podeliti da imate za sedam korica), preklopiti drugim krugom testa, opet narendati maslac..., i tako dok ima testa, s tim da preko zadnje korice se ne renda maslac.
4. Poređano testo, oklagijom, razviti, da bude samo malo šire od posude, u kojoj će se peći. Zatim testo iseći na osam, jednakih, trouglova.
5. Svaki trougao testa uviti u kiflicu, pa kiflicu preseći na pola (po dužini).
6. Isečene kiflice poređati u šerpu. Kako? Kiflice staviti, prvo, na četiri strane, pa zatim između staviti po jednu, isečenu, kiflicu. Jedan vrh kiflice da bude okrenut ka sredini posude, a drugi kraj ka stranici posude (rasečenim delom se spajaju).
7. Posudu sa testom prekriti providnom folijom i ostaviti da testo, dobro, naraste, oko dva sata. Zatim pogaču premazati, umućenim, belancima, posuti susamom i staviti da se peče u, prethodno, zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada pogača dobije, lepu, rumenu boju prekriti je alu folijom i vratiti da se ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je pečena).
8. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je izvaditi iz posude, u kojo se pekla, staviti je na tacnu i poslužiti.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови