Kifla pogača
Potrebno je:
- 700 g brašna (+ za domešivanje)
- 180 g gustog jogurta
- 100 ml tople vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 3 jajeta
- 2 žumanceta
...i još:
- 250 g maslaca (zamrznutog)
- 2 belanceta
- susam
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
kvasac, so i šećer. Kašikom promešati. Zatim dodati jogurt, jaja,
žumanca, vodu i zamesiti testo. Testo mesiti malo duže, uz dodavanje,
najviše, 2-3 kašike brašna (testo će i dalje biti malo lepljivo).
Umešeno testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i
ostaviti da naraste.
Uzeti dublju šerpu, vel. 28cm, pa dno prekriti pek papirom a stranice
premazati maslacem.
2. Naraslo testo prebaciti na
pobrašnjenu, radnu, podlogu i podeliti ga na osam, jednakih, jufkica
(loptica testa). Svaku jufkicu, oklagijom, razviti u krug, veličine
većeg tanjira.
3. Preko prvog, razvijenog, kruga
narendati deo maslaca (maslac podeliti da imate za sedam korica),
preklopiti drugim krugom testa, opet narendati maslac..., i tako dok ima
testa, s tim da preko zadnje korice se ne renda maslac.
4. Poređano testo, oklagijom,
razviti, da bude samo malo šire od posude, u kojoj će se peći. Zatim
testo iseći na osam, jednakih, trouglova.
5. Svaki trougao testa uviti u kiflicu, pa kiflicu preseći na pola (po dužini).
6. Isečene kiflice poređati u šerpu.
Kako? Kiflice staviti, prvo, na četiri strane, pa zatim između staviti
po jednu, isečenu, kiflicu. Jedan vrh kiflice da bude okrenut ka sredini
posude, a drugi kraj ka stranici posude (rasečenim delom se spajaju).
7. Posudu sa testom prekriti
providnom folijom i ostaviti da testo, dobro, naraste, oko dva sata.
Zatim pogaču premazati, umućenim, belancima, posuti susamom i staviti da
se peče u, prethodno, zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
Kada pogača dobije, lepu, rumenu boju prekriti je alu folijom i vratiti
da se ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je pečena).
8. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne,
prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je
izvaditi iz posude, u kojo se pekla, staviti je na tacnu i poslužiti.
Odlična pogača!
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши