Kifla pogača
Potrebno je:
- 700 g brašna (+ za domešivanje)
 - 180 g gustog jogurta
 - 100 ml tople vode
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašike šećera
 - 3 jajeta
 - 2 žumanceta
 
...i još:
- 250 g maslaca (zamrznutog)
 - 2 belanceta
 - susam
 
Priprema:
      1. U vanglicu staviti brašno, dodati
 kvasac, so i šećer. Kašikom promešati. Zatim dodati jogurt, jaja, 
žumanca, vodu i zamesiti testo. Testo mesiti malo duže, uz dodavanje, 
najviše, 2-3 kašike brašna (testo će i dalje biti malo lepljivo). 
Umešeno testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i 
ostaviti da naraste.
Uzeti dublju šerpu, vel. 28cm, pa dno prekriti pek papirom a stranice 
premazati maslacem.
     
    
      2. Naraslo testo prebaciti na 
pobrašnjenu, radnu, podlogu i podeliti ga na osam, jednakih, jufkica 
(loptica testa). Svaku jufkicu, oklagijom, razviti u krug, veličine 
većeg tanjira.
     
    
      3. Preko prvog, razvijenog, kruga 
narendati deo maslaca (maslac podeliti da imate za sedam korica), 
preklopiti drugim krugom testa, opet narendati maslac..., i tako dok ima
 testa, s tim da preko zadnje korice se ne renda maslac.
     
    
      4. Poređano testo, oklagijom, 
razviti, da bude samo malo šire od posude, u kojoj će se peći. Zatim 
testo iseći na osam, jednakih, trouglova.
     
    
      5. Svaki trougao testa uviti u kiflicu, pa kiflicu preseći na pola (po dužini).
     
    
      6. Isečene kiflice poređati u šerpu.
 Kako? Kiflice staviti, prvo, na četiri strane, pa zatim između staviti 
po jednu, isečenu, kiflicu. Jedan vrh kiflice da bude okrenut ka sredini
 posude, a drugi kraj ka stranici posude (rasečenim delom se spajaju).
     
    
      7. Posudu sa testom prekriti 
providnom folijom i ostaviti da testo, dobro, naraste, oko dva sata. 
Zatim pogaču premazati, umućenim, belancima, posuti susamom i staviti da
 se peče u, prethodno, zagrejanu rernu, na 170 stepeni. 
Kada pogača dobije, lepu, rumenu boju prekriti je alu folijom i vratiti 
da se ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je pečena).
     
    
      8. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, 
prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je 
izvaditi iz posude, u kojo se pekla, staviti je na tacnu i poslužiti.
     
    



Odlična pogača!
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши