Grčka pita (baklava)




Potrebno je:

400 g tankih kora za baklave
200 g margarina

Fil:                                                                           Sirup:

200 g pečenih lešnika                                             600 g šećera
300 g susama                                                          800 ml vode
100 g prezli                                                            1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica cimeta                                                    1/2 limuna (sok)

Priprema:

1. Sirup: U dublju posudu staviti šećer, naliti ga sa vodom i staviti da provri. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta. Na kraju kuvanja dodati vanilin šećer i sok od limuna. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

2. Fil: Lešnike i susam samleti. Dodati im prezle i cimet i dobro promešati, da se svi sastojci dobro sjedine.

3. Pripremiti pleh za pečenje vel. 35cm x 20cm (unutrašnje mere pleha). Raširiti kore na sto, preko staviti pleh i iseći ih prema plehu (ostatke kora stavljati kada se ređaju kore, zajedno sa celim korama). Dno pleha premazati uljem i početi sa ređanjem kora i fila (jednu koru odvojiti na stranu, ona će poslužiti za prekrivanje cele baklave). Na dno pleha staviti tri kore - posuti ih sa četiri pune kašike fila - jedna kora - četiri kašike fila -jedna kora - četiri kašike fila..., tako ređati do kraja. Na kraju staviti dve kore bez fila. Oštrim nožem iseći parčiće, na veličinu i oblik, po želji.
Margarin rastopiti i kašikom, prvo, preliti preko svakog razreza. Zatim, preliti i celu baklavu. Odvojenom korom prekriti baklavu i  pritisnuti je da se "zalepi" za koru ispod. Staviti pitu (baklavu) da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 150 stepeni - 1 sat i 30 minuta. Posle sat vremena pečenja izvaditi pleh iz rerne, skloniti gornju koru i vratiti baklavu u rernu, na još pola sata.

4. Pečenu pitu (baklavu) izvaditi iz rerne, proći nožem između razreza i preliti je sirupom. Prvo je preliti sa 2/3 sirupa i pustiti da baklava upije sirup, pa je preliti sa ostatkom sirupa. Ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je staviti u frižider. Najbolje je da prenoći u frižideru, pa je narednog dana poslužiti.

Ideju za ovaj desert sam videla od Jadranke Veskovske, samo što sam ja malo eksperimentisala i dobila desert fantastičnog ukusa.
                                                    

Коментари

Популарни постови