Pita sa spanaćem
Testo za korice:
1/2 kg brašna
50 ml ulja
2 kašičice soli
1/3 svežeg kvasca (kockica kvasca od 50g)
300 ml vode
1 kašičica šećera
Fil:
400 g sira
1/2 kg spanaća
4 jajeta
1 čaša kisele pavlake (180g)
2 kašičice soli
Priprema:
1. Fil: Spanać očistiti i iseći ga na trake. U odgovarajuću posudu staviti sir, pa ga viljuškom izmrviti. Dodati jaja i sjediniti ih sa sirom. Zatim dodati kiselu pavlaku i so (ako vam je sir slan, smanjite količinu soli). Promešati. Na kraju ubaciti iseckani spanać i sve dobro sjediniti. Ostaviti fil na stranu, dok se zamesi testo za korice.
2. Testo za korice: U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim, dodati ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga dok ne prestane da se lepi za ruke (podlogu posipati sa brašnom). Umešeno testo izdužiti u oblik valjka i podeliti na osam, jednakih, delova. Svaki deo oblikovati u jufkicu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da se testo odmori.
3. Tepsiju, vel. 30cm, dobro premazati uljem. Uzeti prvu jufkicu, staviti je na pobrašnjenu podlogu, posuti sa brašnom i oklagijom je što tanje razviti (u međuvremenu podlogu i površinu testa stalno posipati brašnom). Razvijenu koru poprskati sa tri kašičice ulja i preko cele kore rasporediti deo fila. Od sebe zarolati koru do sredine testa. Isti postupak ponoviti i sa suprotne strane. Koru saviti u oblik puža i staviti je na sredinu tepsije. Isti postupak uradit i sa ostalim korama. Ja sam četiri kore stavila kružno u tepsiju, a četiri u oblik puža u pleh, preko pek papira.
4. Napravljenu pitu dobro premazati uljem. Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti pitu da se peče. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa je poslužiti.
Коментари
Постави коментар