Slavski kolač



Testo za slavski kolač:

750 g brašna
150 ml mleka + 1 kašičica šećera
1 kockica svežeg kvasca (od 40g)
1 kašika šećera
2 kašičice soli
220 ml kiselog mleka
100 ml ulja
2 jajeta

Za premazivanje slavskog kolača:

1 žumance
1 kašika mleka

Testo za ukrase:

100 g brašna
4 supene kašike gustina
100 ml hladne vode

Priprema:

1. Testo za slavski kolač: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti ga da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so, kiselo mleko, ulje, jaja i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i, uz posipanje podloge brašnom, umesiti testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Umešeno testo vratiti u pobrašnjenu vanglicu, prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste.

2. Dublju šerpu, vel. 26cm, prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva jednaka dela. Jednu polovinu testa premesiti, oblikovati u loptu, prebaciti u pripremljenu šerpu i rukom formirati koru. Drugu polovinu testa podeliti na jedan veći deo i šest manjih delova. Od svakog dela formirati testo u obliku lopte. Veći deo staviti na sredinu kore, u šerpi, a ostalih šest loptica poređati u krug. Formirano testo premazati mešavinom žumanceta i mleka. Preko poređati ukrase, koje ste napravili po vašem izboru.

3. Testo za ukrase: U manju posudu staviti brašno, gustin, sipati vodu i rukom zamesiti testo. Testo prekriti providnom folijom (jer se suši), otkidati deo po deo i praviti ukrase za slavski kolač.

4. Rernu zagrejati na 190 stepeni. Napravljeni slavski kolač prekriti alu folijom i staviti da se peče 35 minuta. Zatim skloniti foliju i vratiti da površina testa porumeni.

5. Pečeni slavski kolač izvaditi iz rerne, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta u šerpi. Zatim ga izvaditi iz šerpe i prebaciti na tacnu.

Коментари

  1. Šablonom. Ukucajte na internet Ukrasiti srcem - verski šabloni. Molim Vas, hoćete li mi reći Vaše ime (ovo je pseudonim), jer pod Unknown mi privatno stižu poruke, pa sve brišem...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови