Slavsko žito



Potrebno je:

250 g pšenice
200 g šećera u prahu
150 g mlevenog lešnika/badema/oraha
1/2 kašičice cimeta
1/4 male kašičice narendanog muskatnog oraščića

Priprema:

1. Pšenicu staviti u dublju posudu, naliti je sa hladnom vodom i staviti da provri. Kada provri prosuti vodu, pšenicu staviti u cetku i isprati je pod mlazom hladne vode. Pšenicu ponovo vratiti u posudu za kuvanje, naliti je sa toplom vodom (voda da bude 5-8cm iznad pšenice) i staviti da se kuva poklopjena).  Pšenicu kuvati sve dok ne omekša, na srednjoj temperaturi (pšenicu možete i uveče da nalijete sa vodom, ujutru vodu da prospete, nalijete novu vodu i postupak kuvanja je isti, samo što se na ovaj način brže skuva).

2. Kada pšenica omekša, skloniti je sa vatre i ostaviti da se ohladi (poklopljena). Ohlađenu pšenicu prebaciti u cetku (vodu u kojoj se kuvala sačuvati) i isprati je pod mlazom hladne vode. Zatim pšenicu samleti u jačem blenderu ili secku, uz dodavanje malo vode u kojoj se pšenica kuvala (da bi se lakše samlela).

3. Samlevenu pšenicu staviti u vanglicu, dodati šećer u prahu i dobro promešati kašikom. Zatim, dodati mlevene lešnike/bademe/ili orahe, cimet i muskatni oraščić. Dobro sjediniti. Pripremljenu pšenicu staviti u činiju i ukrasiti je po vašoj želji (ja sam imala kalup, pa sam preko samo posula kakao, a okolo poređala suvo grožđe).

Коментари

Популарни постови