Posne kiflice sa ajvarom
Potrebno je:
1/2 kg brašna
200 ml vode
20 g svežeg kvasca (ili pola kockice)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
80 g ajvara
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, ajvar i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 2-3 minuta, uz minimalno posipanje radne površine brašnom. Umešeno testo vratiti u nauljenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti testo da uskisne (da udvostruči svoju zapreminu).
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu. Rukom ga izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Uzeti prvu jufkicu i oklagijom je razviti u tanak krug. Radlom za testo ili sekačem za pizzu testo iseći na četiri dela (ako želite veće kiflice) ili na šest delova (ako više volite manje kiflice). Svaki isečeni trougao uviti od šire strane ka užoj i formirati kiflicu. Napravljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
3. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati uljem i staviti da se peču. Kada kiflice blago porumene (ja sam ih u rerni sa ventilatorom pekla 25 minuta) izvaditi pleh iz rerne, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti pet minta, da kiflice omekšaju.
4. Uživajte u veoma mekanim i ukusnim kiflicama.
Коментари
Постави коментар