Posne sarmice sa zeljem
Potrebno je:
1 veza zelja (10 širih listova)
200 g šargarepe
200 g praziluka
5-10 listova sremuša (zavisi od vel. listova ili 1 struk mladog belog luka)
100 g šampinjona
100 g očišćenog krompira
50 g pirinča
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
suvi biljni začin po ukusu
ulje
Za preliv:
300 ml pasiranog paradajza
1 puna kašika paradajz pirea
400 ml vode
1 puna kašičica suvog biljnog začina
2 kašičice šećera
Priprema:
1. Duž listova zelja pažljivo skloniti, oštrim nožem, zadebljani deo. Listove složiti u odgovarajuću posudu, preliti ih sa vrelom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta. Zatim ih izvaditi iz vode i staviti u cetku, dok se spreme ostali sastojci.
Šargarepu, praziluk, sremuš i šampinjone sitno iseckati (u secku). Krompir krupno narendati. Pirinač dobro isprati pod mlazom hledne vode.
2. U odgovarajuću posudu staviti ulje (meni je trebalo 100 ml ulja), dodati svo pripremljeno povrće i izmešati. Posuti alevom paprikom, biberom i suvim biljnim začinom. Promešati. Na kraju ubaciti pirinač i sjediniti ga sa ostalim sastojcima. Po jednu punu kašiku fila staviti na list zelja, preklopiti po malo sa obe strane i umotati sarmicu. Sarmice poređati u manju posudu (moja je bila vel. 24cm), jednu do druge. Ako vam je ostalo popunite praznine između sarmica. Za preliv dobro sjediniti sve sastojke i preliti sarmice.
3. Sarmice staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi, poklopljene. Kada tečnost provri smanjiti temperaturu i na tihoj temperaturi krčkati ih narednih sat vremena. Uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар