Knedle sa šljivama


 

Potrebno je:

600 g krompira
60 g maslaca
100 g + 80 g brašna
120 g pšeničnog griza
1 jaje (L veličine)
1 kašika šećera

Još je potrebno:

15 šljiva

Za valjanje knedli:

50 ml ulja
200 g prezli
100 g šećera
1 puna kašičica cimeta u prahu

Priprema:

1. Krompir očistiti, iseći ga na kockice i staviti da se kuva u vodi koja je malo posoljena. Skuvani krompir procediti, dodati maslac isečen na kockice i gnječilicom za krompir ga dobro usitniti (da ne ostanu grudvice od krompira). Ubaciti jaje i mikserom, sa spiralnim nastavcima za testo, umutiti. Dodati 100 g brašna, griz i šećer. Mućenjem sjediniti sve sastojke. Ostaviti smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi (prekriti površinu smese providnom folijom) pa je prebaciti u frižider na pola sata.

2. Zatim izvaditi smesu iz frižidera, dodati 80 g brašna i premesiti testo (testo je i dalje po malo lepljivo...). Prebaciti testo na pobrašnjenu podlogu, posuti ga sa brašnom i prvo ga rukama malo razvući pa onda ga razviti u pravougaoni oblik debljine 7mm-8 mm. Pri razvijanju posipati sa brašnom ispod testa i po vrhu, po potrebi. Da vas ne buni testo je i dalje po malo lepljivo, ali tako i treba da bude. Iseći testo na 15 kocki, na svaku staviti po šljivu (šljivama prethodno izvaditi koštice), preklopiti ivice i formirati lopticu. Ako vam se desi da vam se kocka testa zalepila za dno površine na kojoj radite, bez brige, samo nožem proći ispod testa i nema problema. Pri radu sa testom ruke uvek treba da vam budu brašnjave. Loptice poređati na tacnu koja je posuta brašnom.

3. U veći i dublji lonac sipati vodu ( otprilike oko 3l vode), staviti jednu kašičicu soli i pustiti da provri. U ključalu vodu ubaciti knedle, pustiti da voda ponovo provri u polupoklopljenom loncu i kada knedle isplivaju na površini kuvati ih još pet minuta.

4. Dok se knedle kuvaju pripremiti smesu za njihovo valjanje. U tiganju sa nelepljivim dnom sipati ulje, odmah dodati prezle i na srednjoj temperaturi ih pržiti uz stalno mešanje sve dok ne dobiju blago zlatastu boju. Isključiti, dodati šećer i cimet i sve dobro sjediniti.

5. Rešetkastom kašikom vaditi knedle iz vode i prebacivati u smesu za prezlama. Pomoću kašike i viljuške dobro ih uvaljati sa svih strana i prebaciti na tacnu. Uživajte...

Ja knedle sa šljivama obožavam, ne znam koju bih reč upotrebila da vam dočaram koliko volim da ih jedem. Ovo je najbolji recept koji sam probala što se tiče domaćeg testa, a da ne pričamo da ne može ni trunčicu da se poredi sa kupovnim, zaleđenim, knedlama. I narednog dana su potpuno istog ukusa, kao da ste ih tada spremili. Knedle možete da poslužite sa kuglom sladoleda ili nekim toping prelivom, ali ja sam htela da uživam u njihovom ukusu bez ikakvih dodataka.

Коментари

Популарни постови