Tikka Masala - piletina na indijski način
Potrebno je:
800 g pilećeg belog mesa
70 ml ulja
100 g crnog luka
4 srednja češnja belog luka
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica soli
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica ljutog crvenog bibera
1/2 kašičice cimeta
1/3 kašičice kurkume
1/2 kašičice karija
400 ml paradajz sosa
180 g kisele pavlake (ili kiselog mleka sa 3,2% mm)
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika šećera
Basmati pirinač sa Garam masala:
1 čaša (od 250 ml) basmati pirinča
2 čaše vrele vode
60 g putera
80 g crnog luka
2 čena belog luka
1 puna kašičica Garam Masala
1 kockica za supu od povrća
crni mleveni biber i so po ukusu
Indijski hleb (Naan):
300 g mekog brašna T-400
180 ml tople vode
2 kašičice šećera
1 puna kašika suvog kvasca
3 kašike jogurta
1 kašičica soli
30 g otopljenog maslaca
Priprema:
1. Staviti ulje da se zagreje. Za to vreme meso iseći na kocke. Staviti meso na zagrejano ulje i promešati. Kada promeni boju posuti ga sa karijem, promešati i .nastaviti sa prženjem dok meso blago ne porumeni. Rešetkastom kašikom izvaditi meso na tanjir i držati na toplom.
2. Crni i beli luk sitno iseckati. U masnoću gde se pržilo meso dodati iseckani crni luk, prodinstati da malo omekša pa ubaciti iseckani beli luk. Pržiti još oko jedan minut.
3. Zatim dodati začine: kim, so, đumbir, ljuti crveni biber, cimet i kurkumu. Pržiti oko dva minuta pa dodati paradajz sos. Sve dobro promešati i krčkati na tihoj vatri 10 minuta.
4. U sos dodati kiselu pavlaku, mleveni biber i kašiku šećera. Krčkati sos još 5 minuta, pa ubaciti isprženo meso. Nastaviti sa krčkanjem još narednih pet minuta i skloniti sa vatre.
5. Basmati pirinač sa Garam Masala: Staviti puter da se rastopi. Na rastopljeni puter staviti sitno iseckani crni i beli luk, kao i začin Garam Masala (nisam našla da ga kupim, pa sam ga napravila od sledećih sastojaka - 1 kašika mlevenog kima, 1,5 kašičica mlevenog korijandera, 1,5 kašičica mlevenog crnog bibera, 1,5 kašičica kardamoma u prahu (njega možete i da izostavite), 1 kašičica cimeta u prahu, 1/2 kašičice mlevenog karanfilića i 1/2 kašičice mlevenog morskog oraščića u prahu. Sve začine dobro sjediniti) promešati i pržiti da luk malo omekša, oko tri minuta.
6. Ubaciti pirinač koji je prethodno ispran pod mlazom hladne vode, sve dok voda ne ostane bistra. Pirinač pržiti uz stalno mešanje dok ne postane kristalan. To je, oko tri minuta.
7. Zatim sipati 2 čaše vrele vode u kojoj je rastvorena kockica za supu. Dodati so i biber po ukusu i pustiti da provri. Kada je tečnost provrela, posudu dobro prekriti alu folijom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 170 stepeni da se peče tačno 20 minuta.
8. Posle datog vremena izvaditi pirinač iz rerne, skloniti alu foliju pa posudu umotati sa većim peškirom. Ostaviti da odstoji 10 - 15 minuta. Zatim kašikom dobro promešati, pirinač će biti veoma rastresit i svako zrno pirinča biće odvojeno.
9. Indijski hleb (Naan): U dublju posudu sipati toplu vodu, dodati kvasac i šećer i promešati. Ostaviti pet minuta da se kvasac aktivira. Kada kvasac uskisne ubaciti brašno, so i jogurt. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
10. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu (lopticu).
11. Od svake jufkice razvući što tanji krug, tj. veličina razvučenog testa treba da odgovara veličini tiganja u kome će se pržiti. Veličina dna tiganja u kome sam ja pržila testo je bila 19 cm.
12. Tiganj, sa nelepljivim dnom, premazati silikonskom četkicom rastopljenim maslacem i staviti da se dobro ugreje na srednjoj temperaturi. Kod mene je to bilo na 6 (na skali od 1-9). Kada se tiganj dobro ugreje staviti testo. Kada se na testu pojave mehurići hleb blago premazati maslacem i okrenuti ga da i druga strana dobije rumenu boju.
13. Okrenutu stranu ( ona koja je bila dole i ispekla se), takođe blago premazati rastopljenim maslacem. Isprženi hleb staviti na tacnu i prekriti kuhinjskom krpom, da odstoji pet minuta, pa poslužiti.
Tikka Masala je aromatično indijsko jelo puno začina i veoma ukusno.
Tikka Masala je aromatično indijsko jelo puno začina i veoma ukusno.
Коментари
Постави коментар