Posne paprike na vodi punjene pšenicom


 

Potrebno je:

6 većih babura
150 g pšenice
200 g pečuraka 
60 g šargarepe
40 g korena celera
200 g praziluka
100 g paradajza
2 veća čena belog luka
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica sušenog bosiljka
voda po potrebi

Za premazivanje paprika:

1 kašičica aleve paprike
topla voda

Priprema:

1. Pšenicu staviti u dublju posudu, naliti je sa hladnom vodom i staviti da provri. Kada provri prosuti vodu, pšenicu staviti u cetku i isprati je pod mlazom hladne vode. Pšenicu ponovo vratiti u posudu za kuvanje, naliti je sa toplom vodom (voda da bude 5-8cm iznad pšenice i po potrebi u toku kuvanja dolivati vrelu vodu) i staviti da se kuva poklopljena.  Pšenicu kuvati sve dok ne omekša, na srednjoj temperaturi (pšenicu možete i uveče da nalijete sa vodom, ujutru vodu da prospete, nalijete novu vodu i postupak kuvanja je isti, samo što se na ovaj način brže skuva). Kada pšenica omekša, skloniti je sa vatre i ostaviti da se ohladi (poklopljena). Ohlađenu pšenicu prebaciti u cetku (vodu u kojoj se kuvala sačuvati) i isprati je pod mlazom hladne vode. Zatim pšenicu samleti u jačem blenderu ili secku, uz dodavanje malo vode u kojoj se pšenica kuvala (da bi se lakše samlela).

2. Pečurke iseckati na kockice. Ja sam koristila šitaki pečurke, možete i šampinjone, bukovače... Očišćenu šargarepu, koren celera, praziluk i beli luk staviti u secko i sitno iseckati. Paradajz oljuštiti i iseckati na kockice. Paprike preseći na pola po dužini i skloniti semenke i drške.

3. U dublji tiganj sipati malo vode (da pokrije dno tiganja) i ubaciti iseckanu šargarepu, koren celera, praziluk, paradajz, beli luk i iseckane pečurke. Dinstati na srednjoj temperaturi, uz često mešanje, sve dok povrće malo ne omekša. Tada ubaciti samlevenu pšenicu i sve dobro promešati. Posuti sa mlevenim biberom, suvim biljnim začinom, alevom paprikom i bosiljkom. Još jedanput sve dobro promešati i probati da li treba dodati još šta od začina. 

4. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Odgovarajuću posudu za pečenje prekriti pek papirom i poređati pripremljene paprike. Svaku polovinu paprika napuniti filom. Posudu prekriti alu folijom i staviti da se paprike peču 30 minuta. Zatim, pažljivo skloniti alu foliju, površinu paprika premazati silikonskom četkicom sa mešavinom aleve paprike i malo tople vode (alevu papriku razmutiti u toploj vodi) i vratiti u rernu na 10 minuta. Poslužiti uz salatu po želji.

Veoma su ukusne, sigurna sam da će vam se dopasti...

Коментари

Популарни постови