Gomboce


 

Sastojci za testo:

600 g krompira
50 ml ulja
1 jaje
1 kafena kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
400 g brašna

Smesa za valjanje gomboca:

5 kašika ulja
250 g prezli
80 g šećera
1 kašičica cimeta 

Još je potrebno:

18 komada šljiva
šećer
cimet u prahu

Priprema:

1. Krompir skuvati zajedno sa ljuskom. Kuvani krompir ostaviti da se prohladi, pa ga oljuštiti i staviti u dublju vanglicu. Gnječilicom za krompir ga izgnječiti, dodati so, šećer, jaje i ulje i nastaviti gnječenje dok se ne dobije smesa bez grudvica. Dodavati postepeno brašno i mutiti mikserom nastavcima za testo. Naknadno, špatulom, još nekoliko puta preokretati testo da bi se dobro sjedinilo. Vanglicu sa testom ostaviti u frižider pola sata.

2. Šljivama izvaditi koštice i na njihovo mesto staviti po čajnu kašičicu šećera i cimeta po ukusu.

3. Izvaditi testo iz frižidera. Gomboce možete da formirate na dva načina. Prvi način, da testo oblikujete u valjkasti oblik (posipajući radnu površinu i testo brašnom, jer je testo po malo lepljivo) i podelite ga na 18 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu, rastanjiti lopticu na pobrašnjenu ruku, staviti na sredinu šljivu, sastaviti sve ivice ka sredini i ponovo oblikovati lopticu.
Drugi način (ja sam spremala po ovom načinu), testo razviti na pobrašnjenoj podlozi, oko 1cm debljine, i podeliti na 18 kvadrata. Na sredinu svakog staviti šljivu, pokupiti ivice ka sredini testa i na pobrašnjenoj ruci oblikovati lopticu. Vi uradite kako vam je lakše...Napravljene gomboce poređati na pobrašnjenu podlogu.

4. U veću i dublju šerpu sipati toplu vodu (oko 3 l), dodati kašičicu soli i staviti na jaču vatru da provri. Kada je voda provrela, ubaciti gomboce, smanjiti vatru na srednju jačinu i kuvati gomboce u polupokrivenoj šerpi. Kada gomboce isplivaju na površinu kuvati ih još pet minuta (ja sam ih kuvala iz dva puta, po 9 gomboca).

5. Za valjanje gomboca: U dublji tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti prezle i uz stalno mešanje ih pržiti dok ne dobiju braonkastu boju (vatra ne sme da vam bude jaka, jeć će prezle preplanuti). Kada su prezle ispržene ubaciti šećer i cimet i dobro promešati. Skloniti sa vatre.

6. Rešetkastom kašikom vaditi gomboce iz vode i valjati ih u prezle pomoću dve viljuške. Pripremljene gomboce ređati na ogovarajuću tacnu.

Gomboce ili knedle sa šljivama su predivan desert napravljen od slatkih i divno sočnih šljiva, umotanih u lagano i mekano testo od krompira. Ja ih obožavam...

Коментари

Популарни постови