Lepinje sa jogurtom i sirom


 

Potrebno je:

125 ml gustog jogurta
1/2 kašičice praška za pecivo
250 g brašna
1/2 kašičice soli
1 jaje
1 kašika ulja

Još je potrebno:

50 g kačkavalja (gauda)
20 g zelenog dela mladog crnog luka

Priprema:

1. U vanglicu staviti jogurt, dodati prašak za pecivo, promešati kašikom i ostaviti dok smesa ne počne da se peni. Zatim dodati so, jaje, ulje i dobro sjedini žicom za mućenje. Dodaj brašno i zamesiti testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Tada ga oblikovati u loptasti oblik i ostaviti u pobrašnjenoj vanglici, pokriveno providnom folijom, oko 30 minuta da testo odmori.

2. Fil: Sitno iseckati zeleni deo mladog crnog luka i sitno narendati sir, pa sve dobro sjediniti. Fil podeliti na tri dela.

3. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na tri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati lopticu. Sve tri loptice testa razviti u tanak krug, debljine oko 2-3 mm. Sada uzeti prvu razvijenu koru i na sredini staviti deo fila. Ivice testa podići, kružno, ka sredini i dobro ih ispretiskati prstima da se fil potpuno prekrije. Prekrenuti tako oblikovanu lopticu testa sa sastavljenom stranom na dole i polako je razviti u krug debljine 2-3 mm. Na isti način formirati i ostale dve lepinje.

3. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati dve kašičice ulja i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje spustiti lepinju i pržiti je 2-3 minuta sa obe strane. Ulje dodavati za svaku novu lepinju. Pržene lepinje stavljati na papirni ubrus da se otkloni višak masnoće.

Lepinje su jako mekane, vazdušaste, predivne...

Коментари

Популарни постови