Plavi patlidžan sa jajima


 

Potrebno je: 

1/2 kg plavog patlidžana
2 velike glavice belog luka (100 g)
100 g crvene paprike
1 ljuta papričica
100 g crnog luka
200 g paradajza
3 jajeta
1 kašičica aleve paprike
so, suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
ulje po potrebi

Priprema:

1. Prvo treba da se ispeče plavi patlidžan i beli luk. Plavi patlidžan izbockati viljuškom sa svih strana, glavicama belog luka odseći donji deo da mogu ravno da stoje i pri vrhu odseći da se vide čenovi.  Staviti patlidžan i beli luk na alu foliju, preliti sa malo maslinovog ulja, dobro obmotati alu folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni jedan sat. Pečeno povrće ohladiti, pa patlidžan oljuštiti i viljuškom dobro izgnječiti. Beli luk samo pritisnite da izađe iz omotača i sjediniti ga sa plavim patlidžanom.

2. Crvenu papriku očistiti od semenki i iseckati na kockice. Na kockice iseckati i ljutu papričicu. Crni luk sitno iseckati. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. U dublji tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni luk i pržiti ga na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast. Tada dodati iseckanu crvenu papriku, ljutu papriku i paradajz. Promešati, posuti začinima po ukusu i pržiti na tihoj temperaturi sve dok paprike ne omekšaju i ne ispari voda od paradajza. Tada ubaciti pripremljeni plavi patlidžan sa belim lukom. Ako treba dodati još ulja i pržiti još oko dva minuta. Probati da se vidi šta treba dodati još od začina. 

3. Na kraju, napraviti tri mala udubljenja u povrću i polako razbiti po jedno jaje. Poklopiti tiganj i pržiti dok se jaja ne isprže po vašem ukusu. Ja sam ih ostavila da budu tečna, napravila lepinje i viljuška nije ni bila potrebna...

Ručak bez mesa, ali sam sigurna da će vam se ukus jako dopasti...

Коментари

Популарни постови