Čizkejk (Cheesecake) bez želatina
Kora:
- 300 g mlevene plazme
- 100 g neslanog pečenog kikirikija
- 150 g maslaca
- 3 kašike meda
Krem:
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera u prahu
- 350 g krem sira
- 500 g svežih jagoda
Voćni preliv:
- 400 g jagoda
- 12 kašika šećera
- 100 ml vode
- 1 kesica pudinga od jagoda
Priprema
1. Kora: Kikiriki malo ispeći da bi
dobio jači miris i samleti ga. U dublju činiju staviti mlevenu plazmu,
mleveni kikiriki, med i omekšali maslac, pa rukom umesiti koru. Dno kalupa
za tortu veličine 26cm malo premazati uljem i po dnu rasporediti gore
navedenu masu, formirajući koru.
2. Krem: Slatku pavlaku umutiti u
čvrst šlag postepeno dodavajući šećer u prahu. Dodati krem sir
neprestano muteći da se sve sjedini, na kraju dodati 500 g iseckanih
jagoda. Promešati. Na koru od keksa staviti fil pa sve poravnati nožem
da površina bude glatka. Staviti u frižider dok se napravi vočni preliv.
3. Voćni preliv: U manju šerpicu
staviti iseckane jagode i šećer pa zagrevati mešajući dok jagode ne
omekšaju. Viljuškom malo izgnječiti. U hladnoj vodi izmutiti prah za
puding, sipati u ključale jagode i mešajući kuvati doka se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, prohladiti da bude mlako, sipati preko fila,
poravnati da svuda bude jednako i preko noći ostaviti u frižideru.
Sutradan skinuti obruč od kalupa i poslužiti tortu.
Odlican je :D
ОдговориИзбриши