Čoko kocke sa jagodama
Prva kora:
- 150 g brašna
- 125 g pti ber keksa sa čokoladom
- 75 g šećera
- 125 g maslaca
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
Druga kora:
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 125 g šećera
- 4 jajeta
- 100 ml ulja
- 100 ml jogurta
Prvi fil:
- 100 ml mlečne čokolade sa jogurtom
- 500 g jagoda
- 50 g šećera
- 1,5 kesica želatina
- 400 g slatke pavlake za šlag
Drugi fil:
- 400 g jogurta
- 75 g šećera
- 100 g tamne čokolade (70% kakaoa)
- 1 kesica želatina
Priprema
1. Prva kora: Pti ber keks (jedna
strana je čokoladna) staviti u kesu, pa ga oklagijom izdrobite. U
brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i margarin. Umututi
mikserom sa dodacima za mućenje testa. U početku će biti samo mrvičasto
testo, ali daljim mućenjem će se pretvoriti u glatko testo. Na kraju
dodati izdrobljen keks i sve izmešati drvenom kašikom. Pleh (veličine
30x40cm) obložite pek papirom i po njemu rasporedite testo. Vlažnim rukama formirati koru.
2. Druga kora: Pomešajte brašno,
kakao i prašak za pecivo. Umutite dobro jaja sa šećerom, pa dodati ulje i
jogurt. Na kraju dodati brašno sa sastojcima. Mikserom umutiti testo.
Umućeno testo ravnomerno sipati preko podloge od keksa. Peći na 170
stepeni. Ispečenu koru ostaviti da se ohladi.
3. Prvi fil: Slatku pavlaku umutiti u
čvrst šlag. Čokoladu krupno izrendati. Jagode izrežite na kockice i
pospite šećerom. Želatin spremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u
pavlaku. U pavlaku dodati iseckane jagode i izrendanu čokoladu. Sve
izmešati kašikom, sipati preko testa pa poravnati. Ostaviti u frižider
da se malo stegne.
4. Drugi fil: Želatin spremiti prema
uputstvu na kesici. Čokoladu otopiti na pari. Jogurt pomešati sa
šećerom, pa ga ugrejati. Želatin sipati u topao jogurt i mešati da se
sve izjednači. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i sve sjediniti.
Sačekati da se malo prohladi, pa sipati preko prvog fila. Nemoj da vas
buni što je drugi fil redak. Kada prenoći u frižideru on će potpuno da
se stegne, ali zato pleh u kome se pravi kolač mora da bude dubok. Kolač
ukrasite po svom izboru.
Коментари
Постави коментар