Torta sa jabukama
Kora:
- 6 belanaca
- 15 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
I još:
- 1 kg zelenih, nakiselih jabuka
- 2 kesice cimeta
Fil:
- 6 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 600 ml mleka
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kisela pavlaka
Za premazivanje torte:
- 2 kesice šlaga
- 1 kašika kokosovog brašna
Priprema
1. Jabuke oljuštiti, iseći ih na
kriške i poređati u pleh (vel. 35cm x 20cm), obložen pek papirom. Posuti obilno cimetom, i
staviti da se peku u zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Jabuke peći dok
omekšaju, izvaditi i ostaviti da se ohlade.
2. Kora: Belanca umutiti u čvrst
šam, dodati šećer i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa preliti
preko rashlađenih jabuka. Vratiti u rernu da se kora ispeče, na 170
stepeni, pa je gotovu prevrnuti na tacnu, tako da jabuke budu gore i
ostaviti da se ohladi.
3. Fil: Od ukupne količine mleka
odvojiti jednu šoljicu, a u ostalo mleko staviti šećer, pa mleko staviti
da provri. Žumanca umutiti penasto zajedno sa vanilin šećerom, dodati
brašno pa sve razrediti sa odvojenom količinom mleka. Prokuvano mleko
polako, uz neprekidno mućenje žicom, sipati u masu sa žumancima, sve
promešati i vratiti ponovo na šporet da se skuva krem. Skuvani krem
ostaviti da se ohladi, prekriven providnom folijom. U ohlađen krem sipati umućenu (viljuškom) kiselu pavlaku i
sve sjediniti.
4. Preko jabuka i kore sipati fil, a preko fila rasporediti umućeni šlag u koji se doda kašika kokosovog brašna.
Коментари
Постави коментар