Pijani uštipci
Potrebno je:
- 550 g brašna
- 450 g mleka
- 1 limun
- 2 kašike rakije (šljivovice)
- 2 kašike masti
- 1/2 kockice kvasca
- 2 vanilina šećera
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 žumanca
- ulje
Priprema
1. U mlakom mleku, rastvoriti
kvasac. U brašno dodati vanilin šećer, kristal šećer, kvasac, mast (ili 4
kašike otopljenog maslaca), struganu koru od limuna, rakiju i so.
Sve izjednačiti i umutiti, sve dok se testo ne počne odvajati od zidova u
kome se muti. Masu pokriti kuhinjskom krpom i na sobnoj temperaturu
ostaviti da stoji 30 minuta. Zagrejati ulje, kašiku kvasiti u vodu,
uzimati testo i spuštati ga u ulje da se prži. Pržiti s obe strane do
lepe žuto-braon boje. Rešetkastom kašikom vaditi na kuhinjski papir da
se ulje ocedi, malo prohladiti i služiti. Po želji posuti šećerom u
prahu.
Коментари
Постави коментар