Čokoladni brauni sa mentom
Za koru:
- 2 jajeta
 - 140 g šećera
 - 40 g kakaoa
 - 3 kašike brašna
 - 125 g omekšalog maslaca
 
Za fil:
- 150 g Menaž čokolade
 - 200 ml slatke pavlake
 - 1 jaje
 - 1 žumance
 - 1/2 kesice želatina
 - 80 g šećera u prahu
 - 6 kapi esencije mente
 
Za ukrašavanje:
- 16 listića nane
 - 40 g Menaž čokolade
 - 2 kašike mleka
 - ulje
 
Priprema
      1. Kora: Omekšali maslac staviti u 
vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, penasto umutiti. Odvojiti 
belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrsti šne. U umućenu smesu 
maslaca i šećera dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati kakao i brašno
 i dobro umutiti. Na kraju dodati umućena belanca i sjediniti mikserom, 
ali najmanjom brzinom. Uzeti silikonski kalup, vel 20x22 cm (mera je za 
unutrašnje stranice) i sipati umućenu smesu. 
     
    
      2. Fil : Jaja razbiti u manju posudu i 
dobro ih umutiti, da se dobije kremasta smesa. Krem sa jajima skuvati na
 pari, samo malo da se zgusne. Ostaviti da se prohladi.
     
    
      3. Čokoladu izlomiti, staviti u 
manju posudu i preliti sa 50 ml slatke pavlake. Čokoladu rastopiti na 
tihoj temperaturi, ili na vodenoj pari. Rastopljenu čokoladu ostaviti da
 se ohladi. Ostatak slatke pavlake (150 ml) umutiti u čvrst šlag, uz 
postepeno dodavanje šećera u prahu. Želatin pripremiti prema uputstvu sa
 pakovanja. U umućenu pavlaku dodati krem sa jajima i sjediniti. Zatim 
dodati rastopljenu čokoladu, esenciju mente i pripremljeni želatin. 
Dobro umutiti, da se dobije penasti krem. Kalup, gde se pekla kora, 
obložiti providnom folijom, vratiti koru u kalup i preko sipati krem. 
Ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti ga u frižider da se stegne.
     
    
      4. Za ukrašavanje kolača uzeti 16 listića nane i staviti ih na pek papir, unutrašnja strana listića da bude na površini.
     
    
      5. Čokoladu i mleko staviti na tihu 
vatru da se, čokolada, rastopi. Dodati ulje, da se dobije smesa koja 
može da se razlije. Uzeti kesicu za zamrzivač i vrlo, vrlo malo odseći 
vrh jedne stranice. Sipati, toplu, čokoladu u kesicu i preliti svaki 
listić, u debljem sloju. Preko staviti list celofana i prstom oblikovati
 krug ili elipsu, oko listića. Ostaviti u zamrzivač da se stegne.
     
    
      6. Kolač pomoću folije izvaditi iz 
kalupa, skloniti foliju i kolač iseći na 16 kocki. Svaku kocku kolača 
ukrasiti čokoladnim listićem mente.
     
    



Коментари
Постави коментар