Čokoladni brauni sa mentom
Za koru:
- 2 jajeta
- 140 g šećera
- 40 g kakaoa
- 3 kašike brašna
- 125 g omekšalog maslaca
Za fil:
- 150 g Menaž čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1/2 kesice želatina
- 80 g šećera u prahu
- 6 kapi esencije mente
Za ukrašavanje:
- 16 listića nane
- 40 g Menaž čokolade
- 2 kašike mleka
- ulje
Priprema
1. Kora: Omekšali maslac staviti u
vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, penasto umutiti. Odvojiti
belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrsti šne. U umućenu smesu
maslaca i šećera dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati kakao i brašno
i dobro umutiti. Na kraju dodati umućena belanca i sjediniti mikserom,
ali najmanjom brzinom. Uzeti silikonski kalup, vel 20x22 cm (mera je za
unutrašnje stranice) i sipati umućenu smesu.
2. Fil : Jaja razbiti u manju posudu i
dobro ih umutiti, da se dobije kremasta smesa. Krem sa jajima skuvati na
pari, samo malo da se zgusne. Ostaviti da se prohladi.
3. Čokoladu izlomiti, staviti u
manju posudu i preliti sa 50 ml slatke pavlake. Čokoladu rastopiti na
tihoj temperaturi, ili na vodenoj pari. Rastopljenu čokoladu ostaviti da
se ohladi. Ostatak slatke pavlake (150 ml) umutiti u čvrst šlag, uz
postepeno dodavanje šećera u prahu. Želatin pripremiti prema uputstvu sa
pakovanja. U umućenu pavlaku dodati krem sa jajima i sjediniti. Zatim
dodati rastopljenu čokoladu, esenciju mente i pripremljeni želatin.
Dobro umutiti, da se dobije penasti krem. Kalup, gde se pekla kora,
obložiti providnom folijom, vratiti koru u kalup i preko sipati krem.
Ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti ga u frižider da se stegne.
4. Za ukrašavanje kolača uzeti 16 listića nane i staviti ih na pek papir, unutrašnja strana listića da bude na površini.
5. Čokoladu i mleko staviti na tihu
vatru da se, čokolada, rastopi. Dodati ulje, da se dobije smesa koja
može da se razlije. Uzeti kesicu za zamrzivač i vrlo, vrlo malo odseći
vrh jedne stranice. Sipati, toplu, čokoladu u kesicu i preliti svaki
listić, u debljem sloju. Preko staviti list celofana i prstom oblikovati
krug ili elipsu, oko listića. Ostaviti u zamrzivač da se stegne.
6. Kolač pomoću folije izvaditi iz
kalupa, skloniti foliju i kolač iseći na 16 kocki. Svaku kocku kolača
ukrasiti čokoladnim listićem mente.
Коментари
Постави коментар