Kosovska pita
Testo:
- 600 g brašna
 - 50 ml ulja
 - 1/2 kockice kvasca
 - 2 kašičice soli
 - voda
 - ulje
 
Fil:
- 300 g spanaća
 - 300 g izmrvljenog, tvrđeg, sira
 - 4 jajeta
 - 1 kisela pavlaka (180g)
 - so
 
Priprema
      1. Testo : Kvasac staviti u toplu vodu, sa 
dodatkom kašičice šećera, i sačekati da uskisne. Brašno sipati u dublju 
činiju, dodati so, ulje i pripremljen kvasac. Sa toplom vodom zamesiti 
testo, da bude mekše. Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i 
mesiti da se dobije elastično testo.  
     
    
      2. Podeliti testo na 12 jufkica, s 
tim da 6 jufkica budu veće, a 6 manje. Prvih 6 (većih)  razviti u 
veličini tanjira. Svaku jufkicu premazati uljem, osim zadnje, i poređati ih jednu na drugu.
     
    
      3. Sada razviti veći krug, pa ga 
pomoću oklagije prebaciti preko, dobro podmazane, tepsije (vel. 30cm). Krajevi testa
 treba da ostanu izvan tepsije. Premazati testo, dobro, uljem. Sipati 
1/2 fila.
     
    
      4. Fil: Spanać očistiti, iseckati, 
posoliti sa 2 kašičice soli, izmešati i ostaviti 10-ak minuta. Posle tog
 vremena spanać dobro ocediti (stiskajući rukom), pa mu dodati sve 
navedene sastojke.
     
    
      5. Od druge polovine testa, sa 
manjim jufkicama, takođe razviti sve jufkice u veličini tanjira i 
ponoviti postupak sa premazivanjem. Razviti koru, veličine tepsije, i 
prebaciti je preko fila. Dobro je premazati uljem, pa staviti preko 
drugu 1/2 fila. Ivice testa koje vise preko tepsije vratiti, nabirajući 
testo, u obliku faltica, unutra, preko druge polovine fila (samo mali krug, u sredini, ostane nepokriven testom). Ponoviti 
postupak premazivanja testa, uljem.
     
    
      6. Trakice testa (koje smo dobili odsecanjem malo testa koje je prebačeno preko tepsije) stavimo preko sredine fila.
     
    
      7. Pitu pokrijemo i ostavimo da 
naraste. Za to vreme uključiti rernu da se ugreje, na 190 stepeni. 
Uskislu pitu staviti da se peče. Pečenu pitu pokriti, sačekati 10-ak 
minuta pa poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар