Kolač sa makom, plazmom...
Kora:
- 240 g brašna
- 150 g šećera
- 4 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl ulja
- 1 dl jogurta
- 1 vanilin šećer
Fil:
- 150 g maka
- 3 dl mleka
- 4 kašike šećera
- 1/2 kesece pudinga od vanile
- 4 kašike džema (ja sam koristila od šljiva)
- 3 kašike mlevene plazme
- 1/2 dl mleka
- 1 kašičica cimeta
Preliv:
- 300 ml jogurta (3,2% mm)
- 4 kašike šećera
- 3 kašike mlevene plazme
- 1/2 kesice pudinga od vanile
Priprema
1. Kora: Umutite jedno jaje, šećer i
ulje, zatim dodati drugo jaje, miksati 30-ak sekundi, pa dodati treće
jaje. Opet miksati 30-ak sekundi, pa dodajte četvrto jaje. Zatim dodati i
jogurt, pa izmiksati. Dodati brašno i prašak za pecivo, pa pažljivo
izmešati. Podeliti testo na 2 dela. U pleh, u koji je stavljen pek
papir, sipati polovinu testa. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko
7 minuta.
2. Fil: Sjediniti mak i šećer,
preliti mlekom i staviti na vatru. Kuvati na laganoj vatri 3 minuta.
Puding rastopiti u malo mleka (1/2dl) sipati u mleko sa makom, pa kuvati
mešajući svo vreme 2-3 minuta. Maknuti sa vatre, dodati džem i cimet. Izmiksati. Dodati mleveni keks. Polovinu fila, sipati preko kore,
premazati. Odmah preliti drugu polovinu testa. Vratiti u rernu, pa peći
još 7-8 minuta. Izvaditi iz rerne, premazti drugom polovinom fila sa
makom. Preko fila preliti preliv.
3. Preliv: 300 ml jogurta izmešati
sa šećerom (da se šećer otopi). Dodati prah puding i mleveni keks, pa
sve promešati da se sjedini. Preko preliva, posuti malo maka, staviti u
rernu i peći još 20-ak minuta, na 170 stepeni. Pečen kolač, ostaviti da
se ohladi, pa iseći.
Коментари
Постави коментар