Voćni čizkejk (Cheesecake)
Kora:
- 300 g mlevene plazme
- 200 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 100 g seckanih oraha
- 2 zamrznute pomorandže
Fil 1:
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera u prahu
- 300 g krem sira
- 4 veće kajsije (mogu i iz kompota)
- 200 g malina
Fil 2:
- 2 kesice krem šlaga od vanile
- 400 ml mleka
- 200 g samlevenih napolitanki od lešnika
Glazura:
- 500 g malina
- 12 kašika šećera
- 100 ml vode
- 1 kesica pudinga od malina
Priprema
1. Kora: U dublju činiju staviti
mleveni plazma keks. Dodati omekšali maslac, šećer u prahu, sitno
iseckane orahe i izrendane pomorandže (izrendane cele pomorandže - korica
i sredina). Rukama sjediniti sve sastojke.
2. Uzeti dublju šerpu (prečnika 28cm) i obložiti je (dno i stranice) providnom samolepljivom folijom.
3. Fil 1: Umutiti čvrsto slatku
pavlaku, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. Dodati krem sir i
mikserom sjediniti sastojke. Kajsije oljuštiti (a iz kompota dobro ocediti), pa ih iseckati sitno.
Voće (iseckane kajsije i cele maline) dodati u umućeni krem, pa kašikom
pažljivo sve sjediniti. Ako se koriste zamrznute maline, dobro ih ocediti.
4. Fil 2 : Umutiti šlag krem sa
dodatkom mleka. U umućenu masu dodati samlevene napolitanke sa lešnicima
(fil je malo ređi, ali to neka vas ne buni, napolitanke upiju višak
tečnosti).
5. Glazura: Maline staviti u jednu
šerpicu i dodati 12 kašika šećera. Promešati i staviti na tihu vatru, da
proključaju. Kuvati maline 5 minuta, pa ih ispasirati. U 100 ml vode
rastvoriti kesicu pudinga od malina. Ispasirane maline ponovo vratiti na
vatru, pa kada ponovo proključaju dodati im razmućeni puding i skuvati
da se zgusne. Ostaviti da se prohladi.
6. Slaganje torte: Na dno obložene
šerpe rukama utisnuti koru. Ruke stalno vlažiti vodom, da bi bez
problema mogli da formirate koru. Staviti u frižider dok pripremate prvi
fil. Pripremljen fil razliti preko kore, poravnati i ostaviti u
frižider, dok stigne drugi fil. Drugi fil sipati preko prvog fila,
poravnati i ponovo ostaviti u frižider. Kad pripremite glazuru mešajte
da se brže prohladi (najbolje staviti šerpicu u vanglu sa hladnom vodom)
i mlaku brzo razlijte preko torte, poravnati širokim nožem, pa ostaviti
u frižider preko noći. Sutradan, uz pomoć postavljene folije, izvaditi
tortu iz šerpe, skloniti foliju, staviti tortu na tacnu i uživajte u
lepoti ukusa.
Коментари
Постави коментар