Voćni čizkejk (Cheesecake)
Kora:
- 300 g mlevene plazme
 - 200 g omekšalog maslaca
 - 50 g šećera u prahu
 - 100 g seckanih oraha
 - 2 zamrznute pomorandže
 
Fil 1:
- 500 ml slatke pavlake
 - 150 g šećera u prahu
 - 300 g krem sira
 - 4 veće kajsije (mogu i iz kompota)
 - 200 g malina
 
Fil 2:
- 2 kesice krem šlaga od vanile
 - 400 ml mleka
 - 200 g samlevenih napolitanki od lešnika
 
Glazura:
- 500 g malina
 - 12 kašika šećera
 - 100 ml vode
 - 1 kesica pudinga od malina
 
Priprema
      1. Kora: U dublju činiju staviti 
mleveni plazma keks. Dodati omekšali maslac, šećer u prahu, sitno 
iseckane orahe i izrendane pomorandže (izrendane cele pomorandže - korica
 i sredina). Rukama sjediniti sve sastojke.
     
    
      2. Uzeti dublju šerpu (prečnika 28cm) i obložiti je (dno i stranice) providnom samolepljivom folijom.
     
    
      3. Fil 1: Umutiti čvrsto slatku 
pavlaku, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. Dodati krem sir i 
mikserom sjediniti sastojke. Kajsije oljuštiti (a iz kompota dobro ocediti), pa ih iseckati sitno. 
Voće (iseckane kajsije i cele maline) dodati u umućeni krem, pa kašikom 
pažljivo sve sjediniti. Ako se koriste zamrznute maline, dobro ih ocediti.
      4. Fil 2 : Umutiti šlag krem sa 
dodatkom mleka. U umućenu masu dodati samlevene napolitanke sa lešnicima
 (fil je malo ređi, ali to neka vas ne buni, napolitanke upiju višak 
tečnosti).
     
    
      5. Glazura: Maline staviti u jednu 
šerpicu i dodati 12 kašika šećera. Promešati i staviti na tihu vatru, da
 proključaju. Kuvati maline 5 minuta, pa ih ispasirati. U 100 ml vode 
rastvoriti kesicu pudinga od malina. Ispasirane maline ponovo vratiti na
 vatru, pa kada ponovo proključaju dodati im razmućeni puding i skuvati 
da se zgusne. Ostaviti da se prohladi.
     
    
      6. Slaganje torte: Na dno obložene 
šerpe rukama utisnuti koru. Ruke stalno vlažiti vodom, da bi bez 
problema mogli da formirate koru. Staviti u frižider dok pripremate prvi
 fil. Pripremljen fil razliti preko kore, poravnati i ostaviti u 
frižider, dok stigne drugi fil. Drugi fil sipati preko prvog fila, 
poravnati i ponovo ostaviti u frižider. Kad pripremite glazuru mešajte 
da se brže prohladi (najbolje staviti šerpicu u vanglu sa hladnom vodom)
 i mlaku brzo razlijte preko torte, poravnati širokim nožem, pa ostaviti
 u frižider preko noći. Sutradan, uz pomoć postavljene folije, izvaditi 
tortu iz šerpe, skloniti foliju, staviti tortu na tacnu i uživajte u 
lepoti ukusa.
     
    



Коментари
Постави коментар