Pileća čorba sa zeljem
Potrebno je:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa, sa koskom
- 300 g šampinjona
- 1/2 manje vezice zelja
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1 veće parče isečenog celera
- 1 manja glavica crnog luka
- 5 listića sremuša
- 1 srednji krompir
- 2 l vode
- biber
- suvi biljni začin
I još:
- ulje
- 1 kašičica kurkume
- 100 ml mleka
- 1/2 kašičice brašna
Priprema
1. Odvojiti meso od koske i iseći ga
na kockice. Kosku i 1/3 odvojenog, iseckanog, mesa staviti u, dublju,
šerpu, pa dodati: 100 g iseckanih šampinjona, iseckano zelje i sremuš,
krupno isečenu šargarepu, paškanat, koren peršuna, celer, crni luk i, na
kockice, isečen krompir. Naliti sa vodom i staviti da proključa. Kada
proključa smanjiti temperaturu, da čorbica polako vri.
2. Za to vreme ostatak mesa,
isečenog na kocke, staviti na zagrejano ulje, da se dinsta. Posuti
biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu. Kada meso promeni boju,
ubaciti, krupno isečene, šampinjone i nastaviti sa dinstanjem, dok ne
ispari voda koju su šampinjoni pustili. Na kraju probati da li treba još
začiniti i posuti sa kašičicom kurkume. Dobro promešati, skloniti i
držati na toplom (na šporetu).
3. Kada je meso i povrće omekšalo,
izvaditi kosku, odvojiti meso što je ostalo na njoj i vratiti ga u
čorbu. Skloniti šerpu sa šporeta, uzeti štapni mikser i izmiksati
sadržinu u čorbi. Vratiti ponovo na šporet i pustiti da provri, na tihoj
temperaturi.
4. Posoliti i pobiberiti, po ukusu. U
mleku rastvoriti brašno, pa ga dodati u čorbu. Probati da li treba da
se dosoli. Na kraju ubaciti u čorbu isprženo meso i šampinjone, sa
kurkumom. Promešati i skloniti sa vatre.
Čorbica je izvrsna sa kiselim mlekom.
Коментари
Постави коментар