Kamion torta
Kore:
- 12 jaja
- 20 kašika šećera
- 100 g maslaca
- 100 g rendane čokolade
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike brašna
- 4 kašike pudinga od čokolade
- 4 kašičice cimeta
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
Čokoladni preliv:
- 100 g čokolade
- 200 ml mleka
- 50 g maslaca
- 1 kašika ruma
Žele od višanja:
- 800 g očišćenih višanja
- 150 g šećera
- 150 ml vode
- 6 kašika gustina
Fil 1:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 250 g maslaca
- 200 g čokolade
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašika ruma
Fil 2:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašičice cimeta
...i još za ukrašavanje:
- 300 g šlag krema
- boja za torte
- šarene bombonice
- noblice keks
Priprema
1. Odvojiti belanca od žumanaca. U
dublju posudu umutiti belanca sa šećerom. Žumanca umutiti posebno sa
omekšalim maslacem, pa ih sjediniti sa umućenim belancima. Brašno
pomešati sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, pudingom od čokolade,
cimetom, kakaom i 100 g izrendane čokolade, pa sve dodati masi sa
jajima. Dobro sjediniti. Od ove mase ispeći 4 četvrtaste kore, preko pek papira.
Jednu ispečenu koru odmah uviti u rolat.
2. Hladne kore iseći u obliku
prikolice kamiona i kabine. (Dve kore iseći uzdužno, a zadnju koru prvo
preseći uzdužno, pa zatim poprečno na 4-5 delova, za kabinu).
3. Čokoladni preliv: U šerpicu
staviti mleko, maslac i čokoladu, pa sve staviti da se otopi. Malo
prohladiti pa preliti preko svake kore.
4. Žele od višanja: U šerpicu
sjediniti višnje, šećer i vodu, pa staviti da provri. Zatim dodati
gustin, koji je razmućen sa malo vode, i mešati dok se žele zgusne.
5. Fil 1: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, sa dodatkom šećera. dodati
žumanca i sve umutiti da se dobije penasta smesa. Skuvati krem na pari.
Pri kraju dodati čokoladu i mešati da se čokolada otopi. U prohlađen
krem dodati umućen maslac, kakao i rum, pa sve sjediniti.
6. Fil 2: Umutiti čvrsto slatku pavlaku, dodati cimet, pa sve dobro sjediniti.
7. Slaganje kora: Svaku koru
premazati prvo čokoladnim filom (pošto su prethodno sve kore prelivene
čokoladnim prelivom), zatim želeom od višanja i na kraju sa slatkom
pavlakom, sa dodatkom cimeta. Formirati kabinu kamiona, od manjih isečenih kora, zatim zadnji deo kamiona, od dve kore koje su isečene uzdužno i, na kraju, na zadnji deo kamiona, po sredini, staviti uvijeni rolat. Tortu možete napraviti i na taj način, što ćete kore premazati prelivom i filovima i slagati ih jednu na drugu, kao i svaku tortu, koju pravite.
odlicna je :D
ОдговориИзбриши