Snežni grilijaš
Grilijaš:
- 400 g šećera
- 400 g oraha
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 6 žumanaca
- 24 kašike grilijaša
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 1,5 kesica praška za pecivo
Fil:
- 10 žumanaca
- 200 g šećera
- 5 kesica vanilinog šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1,5 margarin
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice krem šlaga od čokolade
- 4 kesice belog krem šlaga
Priprema
1. Griljaš:
Šećer karamelizuj na laganoj vatri. Kada se potpuno otopi i dobije lepu
braon boju, dodati orahe, brzo promešati i sipati u emajlirani podmazani
pleh. Ostaviti da se ohladi.Ohlađeni grilijaš samleti na mašini za
mlevenje mesa ili u čoperu.
2. Kore: 4 belanaca umuti dobro sa 4
kašike šećera. Dodaj 2 žumanca i umuti da postane penasta masa. Na
kraju dodati kašiku ulja, 2 kašike brašna, u koje je stavljeno pola
kesice praška za pecivo i 8 kašika grilijaša. Sipati u pleh, obložen pek
paipirom i peći na temperaturi od 150 stepeni. Na isti način ispeći još
2 korice.
3. Fil: 10 žumanaca umuti dobro sa
200g šećera i 5 kesica vanilinog šećera. Mutiti dok masa ne pobeli.
Staviti da se kuva na pari. Pri kraju kuvanja ubaciti 100g čokolade i
mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi. U hladan krem
ubaciti penasto umućeni margarin sa šećerom u prahu. Na kraju dodati
umućeni šlag krem od čokolade.
Ostatak grilijaša staviti u krem i dobro promešati.
4. Korice se ne natapaju. Redosled filovanja:
korica-fil-beli šlag-korica-fil-beli šlag-korica-fil-sa belim šlagom isfilovati celu tortu.
Коментари
Постави коментар