Urmašice sa grizom
Testo:
- 250 g margarina
- 1,5 šoljica (šoljica od 80 ml) šećera u prahu
- 4 šoljice griza
- 9 šoljica brašna
- 2 jaja
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika soka od limuna
Sirup:
- 4 čaše (čaša od 200 ml) vode
- 4 čaše šećera
- 1/2 limuna
...i za premazivanje urmašica:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema
1. Testo: Omekšali margarin staviti u
vanglicu. Dodati šećer u prahu i umutiti (viljuškom) penasto. Zatim
dodati sve navedene sastojke i umesiti testo.
2. Od umešenog testa odvajati male
loptice (malo veće od oraha) i praviti ovalne oblike, debljine 1 cm.
Krajeve pritisnuti, da ispadnu špicasti. Poređati ih u pleh, preko pek papira.
3. Poređane urmašice premazati
mešavinom žumanceta i mleka. Sa viljuškom (spoljašnja strana) blago
utisnuti šare. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190
stepeni, dok ne porumene.
4. Sirup: Vodu, sa šećerom i
limunom, staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati 15 minuta.
Skloniti sa šporeta.
5. Pečene urmašice izvaditi iz
rerne, ostaviti da se prohlade i odstraniti pek papir. Prohlađene
urmašice preliti vrućim sirupom (iz dva puta - preliti jedanput, pustiti
da upiju sok, pa preliti ostatkom sirupa) i ostaviti da se dobro ohlade
i upiju sav sirup. Najbolje ih ostaviti preko noći u frižider. Sutradan
uživajte u ukusu ovih urmašica, jer se prosto tope u ustima.
Коментари
Постави коментар