Lenja pita sa jabukama, nektarinama, plazmom...
Testo:
- 500 g brašna
 - 150 g masti
 - 160 g šećera
 - 1 jaje
 - 1 belance
 - 100 ml jogurta
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil:
- 500 g očišćenih, kiselih, jabuka
 - 300 g očišćenih nektarina
 - 120 g šećera
 - 4 kašike mlevenog plazma keksa
 - 1 kašičica mlevenog cimeta
 - 1/3 kašičice mlevenog karanfilića
 - 1/3 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
 - 2 kašike soka od limuna
 
Za premazivanje pite:
- 1 žumance
 - 1 kašika mleka
 
Priprema
      1. Testo: Mast i šećer staviti u 
vanglicu i penasto umutiti. Dodati jaje, belance i jogurt, pa sjediniti 
smesu. Na kraju ubaciti brašno sa pecivom. Zamesiti testo rukom. Umešeno
 testo podeliti na dve jednake polovine, prekriti samolepljivom folijom i
 ostaviti na stranu (ne mora u frižider) dok se spremi fil. 
     
    
      2. Fil: Jabuke krupno izrendati, 
preliti sa sokom od limuna i izmešati. Zatim po jabukama posuti šećer, 
promešati i ostaviti 15-ak minuta, da jabuke otpuste sok. Nektarine 
iseckati na kockice. Jabuke dobro iscediti i dodati u posudu sa 
nektarinama. Sjediniti voće, pa dodati cimet, mleveni karanfilić i 
izrendani muskatni oraščić. Dobro promešati.
     
    
      3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm. Dno pleha prekriti pek papirom. 
Obe polovine, podeljenog, testa razviti u veličini pleha, u kome će se kolač peći. 
     
    
      4. Staviti prvu koricu u pleh. Preko
 korice posuti dve kašike mlevene plazme, pa staviti fil. Fil ravnomerno
 rasporediti preko cele kore. Preko fila posuti, ostale, dve kašike 
mlevene plazme. Zatim preko staviti drugu razvijenu koricu i blago je 
ispretiskati rukom.
     
    
      5. Površinu kolača premazati 
mešavinom žumanceta i mleka. Celu površinu izbockati čačkalicom (do dna 
testa), da se korica ne bi odvojila od fila, prilikom pečenja. 
Pripremljeni kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 
160 stepeni. 
     
    
      6. Pečeni kolač prohladiti, iseći na kocke i, obilno, posuti šećerom u prahu.
     
    



Коментари
Постави коментар