Lenja pita sa jabukama, nektarinama, plazmom...
Testo:
- 500 g brašna
- 150 g masti
- 160 g šećera
- 1 jaje
- 1 belance
- 100 ml jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 500 g očišćenih, kiselih, jabuka
- 300 g očišćenih nektarina
- 120 g šećera
- 4 kašike mlevenog plazma keksa
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/3 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/3 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
- 2 kašike soka od limuna
Za premazivanje pite:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema
1. Testo: Mast i šećer staviti u
vanglicu i penasto umutiti. Dodati jaje, belance i jogurt, pa sjediniti
smesu. Na kraju ubaciti brašno sa pecivom. Zamesiti testo rukom. Umešeno
testo podeliti na dve jednake polovine, prekriti samolepljivom folijom i
ostaviti na stranu (ne mora u frižider) dok se spremi fil.
2. Fil: Jabuke krupno izrendati,
preliti sa sokom od limuna i izmešati. Zatim po jabukama posuti šećer,
promešati i ostaviti 15-ak minuta, da jabuke otpuste sok. Nektarine
iseckati na kockice. Jabuke dobro iscediti i dodati u posudu sa
nektarinama. Sjediniti voće, pa dodati cimet, mleveni karanfilić i
izrendani muskatni oraščić. Dobro promešati.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm. Dno pleha prekriti pek papirom.
Obe polovine, podeljenog, testa razviti u veličini pleha, u kome će se kolač peći.
4. Staviti prvu koricu u pleh. Preko
korice posuti dve kašike mlevene plazme, pa staviti fil. Fil ravnomerno
rasporediti preko cele kore. Preko fila posuti, ostale, dve kašike
mlevene plazme. Zatim preko staviti drugu razvijenu koricu i blago je
ispretiskati rukom.
5. Površinu kolača premazati
mešavinom žumanceta i mleka. Celu površinu izbockati čačkalicom (do dna
testa), da se korica ne bi odvojila od fila, prilikom pečenja.
Pripremljeni kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na
160 stepeni.
6. Pečeni kolač prohladiti, iseći na kocke i, obilno, posuti šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар