Lenja pita sa jabukama

Testo:

  • 280 g brašna
  • 150 g omekšalog margarina
  • 4 kašike šećera
  • 5 kašika mleka
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 pomorandža (izrendana korica)

Fil:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g suvog grožđa
  • 50 g iseckanih lešnika
  • 1 pomorandža (sok)
  • 1 kašika griza

Priprema

1. Testo: Omekšali margarin umutiti penasto sa šećerom. Dodati jaje i sjediniti. Zatim dodati mleko, vanilin šećer, izrendanu koricu od pomorandže i brašno sa praškom za pecivo. Umesiti testo i ostaviti u frižider, dok se priprema fil.
2. Fil: Jabuke očistiti i izrendati. Izrendane jabuke staviti u dublju posudu, dodati šećer i dinstati dok ne ispari voda, koju su jabuke pustile. Izdinstane jabuke ostaviti da se ohlade. U ohlađene jabuke dodati suvo grožđe (prethodno da bude 1/2 sata potopljeno u rum), isceđeno iz ruma, iseckane lešnike, vanilin šećer, griz i isceđeni sok od pomorandže. Sve dobro promešati.
3. Testo podeliti na dva dela. Obe korice razviti prema veličini pleha, gde će se peći. (Ja sam pekla u plehu vel. 35x20cm). Jednu koricu staviti u podmazani pleh, preko staviti fil, ravnomerno ga rasporediti i staviti drugu koricu. Pritisnuti malo, izbockati celu koru viljuškom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.

Коментари

Популарни постови