Lenja pita sa jabukama
Testo:
- 280 g brašna
 - 150 g omekšalog margarina
 - 4 kašike šećera
 - 5 kašika mleka
 - 1 jaje
 - 1 vanilin šećer
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 pomorandža (izrendana korica)
 
Fil:
- 1 kg kiselih jabuka
 - 4 kašike šećera
 - 1 vanilin šećer
 - 100 g suvog grožđa
 - 50 g iseckanih lešnika
 - 1 pomorandža (sok)
 - 1 kašika griza
 
Priprema
      1. Testo: Omekšali margarin umutiti 
penasto sa šećerom. Dodati jaje i sjediniti. Zatim dodati mleko, vanilin
 šećer, izrendanu koricu od pomorandže i brašno sa praškom za pecivo. 
Umesiti testo i ostaviti u frižider, dok se priprema fil.
     
    
      2. Fil: Jabuke očistiti i izrendati.
 Izrendane jabuke staviti u dublju posudu, dodati šećer i dinstati dok 
ne ispari voda, koju su jabuke pustile. Izdinstane jabuke ostaviti da se
 ohlade. U ohlađene jabuke dodati suvo grožđe  (prethodno da bude 1/2 
sata potopljeno u rum), isceđeno iz ruma, iseckane lešnike, vanilin 
šećer, griz i isceđeni sok od pomorandže. Sve dobro promešati.
     
    
      3. Testo podeliti na dva dela. Obe 
korice razviti prema veličini pleha, gde će se peći. (Ja sam pekla u 
plehu vel. 35x20cm). Jednu koricu staviti u podmazani pleh, preko 
staviti fil, ravnomerno ga rasporediti i staviti drugu koricu. 
Pritisnuti malo, izbockati celu koru viljuškom i staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
     
    



Коментари
Постави коментар