Lenja pita sa jabukama
Testo:
- 280 g brašna
- 150 g omekšalog margarina
- 4 kašike šećera
- 5 kašika mleka
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 pomorandža (izrendana korica)
Fil:
- 1 kg kiselih jabuka
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g suvog grožđa
- 50 g iseckanih lešnika
- 1 pomorandža (sok)
- 1 kašika griza
Priprema
1. Testo: Omekšali margarin umutiti
penasto sa šećerom. Dodati jaje i sjediniti. Zatim dodati mleko, vanilin
šećer, izrendanu koricu od pomorandže i brašno sa praškom za pecivo.
Umesiti testo i ostaviti u frižider, dok se priprema fil.
2. Fil: Jabuke očistiti i izrendati.
Izrendane jabuke staviti u dublju posudu, dodati šećer i dinstati dok
ne ispari voda, koju su jabuke pustile. Izdinstane jabuke ostaviti da se
ohlade. U ohlađene jabuke dodati suvo grožđe (prethodno da bude 1/2
sata potopljeno u rum), isceđeno iz ruma, iseckane lešnike, vanilin
šećer, griz i isceđeni sok od pomorandže. Sve dobro promešati.
3. Testo podeliti na dva dela. Obe
korice razviti prema veličini pleha, gde će se peći. (Ja sam pekla u
plehu vel. 35x20cm). Jednu koricu staviti u podmazani pleh, preko
staviti fil, ravnomerno ga rasporediti i staviti drugu koricu.
Pritisnuti malo, izbockati celu koru viljuškom i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
Коментари
Постави коментар