Mrvičasti kolač sa šljivama
Kora:
- 300 g brašna
- 150 g margarina
- 250 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 limun (korica)
Mrvičasto testo:
- 150 g brašna
- 100 g margarina
- 100 g šećera
- 1 mala kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta
Fil:
- 700 g šljiva
- 2 kašike ruma
Priprema
1. Prvo spremiti fil. Šljive iseckati (ne suviše sitno). Poprskati ih sa rumom i
ostaviti da odstoje oko pola sata.
2. Kora: Omekšali margarin umutiti,
viljuškom, sa šećerom, u penastu smesu. Dodati jaje, kiselu pavlaku,
izrendanu koricu od jednog limuna i brašno sa pecivom. Umesiti testo i
ostaviti pola sata u frižider.
3. Mrvičasto testo: U odgovarajuću
posudu staviti margarin sa šećerom i viljuškom sjediniti. Dodati brašno
sa pecivom i cimetom, pa rukama napraviti od testa mrvice.
4. Izvaditi testo iz frižidera i u
odgovarajućem plehu (vel. 30cm x 20cm), koji ne treba podmazivati, rukama napraviti koru.
Podignuti malo ivice testa.
5. Preko testa rasporediti iseckane šljive, pa posuti sa mrvičastim testom.
6. Staviti pripremljeni kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
Pečeni kolač ostaviti da se prohladi, iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар