Ajvar
Potrebno je:
- 28 kg paprika (krupnih, crvenih)
 - 8 kašika šećera
 - 16 kašika sirća (belog, alkoholnog)
 - 2 kesice konzervansa
 - 1.300 ml ulja
 - so
 
Priprema
      1. Paprike ispeći, oljuštiti i 
očistiti od semenki. Svaku očišćenu papriku provući kroz vodu, da bi 
otpale zaostale semenke, i stavljati ih u cetku.
     
    
      2. Kada se sve paprike očiste, odmah
 se prelazi na mlevenje paprika (prednost ovog načina pravljenja je u 
tome što ne mora da se čeka naredni dan, da bi se paprike ocedile).
     
    
      3. Samlevenu papriku stavljati u 
dublju šerpu, gde će se ajvar i kuvati. Odmah dodati šećer i sirće, 
promešati, pa ostaviti da odstoji, uz povremeno mešanje, 1 sat. Posle 
isteka tog vremena, sipati jednu flašu ulja i 1/3 druge flaše, dobro 
promešati, pa staviti ajvar da se kuva. Kuvati ga 1,5 - 2 sata. Kada se 
po površini ajvara pojave sitni mehurići, koji nisu okruženi vodom, koju
 paprike puštaju, to je siguran znak da je ajvar ukuvan. Dodati soli (po
 ukusu), kuvati još 1-2 minuta i, najzad, dodati konzervans, promešati 
da se konzervans otopi i sipati ajvar u tegle. Tegle staviti pod ćebe 
(tanje) dok se ohlade, pa ih odložiti sa ostalom zimnicom.
     
    



Коментари
Постави коментар