Ajvar
Potrebno je:
- 28 kg paprika (krupnih, crvenih)
- 8 kašika šećera
- 16 kašika sirća (belog, alkoholnog)
- 2 kesice konzervansa
- 1.300 ml ulja
- so
Priprema
1. Paprike ispeći, oljuštiti i
očistiti od semenki. Svaku očišćenu papriku provući kroz vodu, da bi
otpale zaostale semenke, i stavljati ih u cetku.
2. Kada se sve paprike očiste, odmah
se prelazi na mlevenje paprika (prednost ovog načina pravljenja je u
tome što ne mora da se čeka naredni dan, da bi se paprike ocedile).
3. Samlevenu papriku stavljati u
dublju šerpu, gde će se ajvar i kuvati. Odmah dodati šećer i sirće,
promešati, pa ostaviti da odstoji, uz povremeno mešanje, 1 sat. Posle
isteka tog vremena, sipati jednu flašu ulja i 1/3 druge flaše, dobro
promešati, pa staviti ajvar da se kuva. Kuvati ga 1,5 - 2 sata. Kada se
po površini ajvara pojave sitni mehurići, koji nisu okruženi vodom, koju
paprike puštaju, to je siguran znak da je ajvar ukuvan. Dodati soli (po
ukusu), kuvati još 1-2 minuta i, najzad, dodati konzervans, promešati
da se konzervans otopi i sipati ajvar u tegle. Tegle staviti pod ćebe
(tanje) dok se ohlade, pa ih odložiti sa ostalom zimnicom.
Коментари
Постави коментар