Kolač sa višnjama i grizom
Za koru:
- 250 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/3 kašičice soli
 - 125 g margarina (putera)
 - 4 kašike šećera
 - 1 jaje
 - 1 kesica vanilin šećera
 
Za fil:
- 1/2 l mleka
 - 125 g griza
 - 10 kašika šećera
 - 2 jajeta
 - 2 kašike ruma
 - 400 g višanja
 
Priprema
      1. Testo: U vanglicu staviti brašno,
 pa dodati so, prašak za pecivo, 4 kašike šećera, vanilin šećer i na 
kockice isečen hladan margarin (puter). Mesiti rukama dok se svi 
sastojci sjedine. U početku malo teže ide, ali kako se više mesi masnoća
 se otapa i dobija se mekano testo. Jednu trećinu testa odvojiti i 
staviti u zamrzivač. Od ostalog testa napraviti krug, umotati u providnu
 foliju i ostaviti u frižider, na 20 minuta.
     
    
      2. Zatim uzeti pleh vel 33x20 cm 
(unutrašnje mere su 28x16 cm) i podmazati ga uljem. Izvaditi testo iz 
frižidera i na pobrašnjenoj radnoj površini razviti koru prema plehu. 
Prebaciti koru u pleh i, dodatno, rukama formirati koru. Od ostatka 
testa napraviti ivice na kori. Staviti testo ponovo u frižider, na 20 
minuta.
     
    
      3. Posle proteka datog vremena 
izvaditi pleh sa testom, pa preko kore staviti pek papir a preko njega 
pasulj. Staviti da se kora peče, na 180 stepeni - 10 minuta.
     
    
      4. Fil: Odvojiti belanca od 
žumanaca. U dubljem sudu umutiti žumanca sa 4 kašike šećera. Dodati rum,
 prethodno umućena belanca i griz. Dobro sjediniti. Razrediti sa malo 
mleka, a ostalo mleko sa šećerom (2 kašike) staviti da provri. U 
provrelo mleko sipati masu sa grizom i skuvati krem. U vruć krem 
ubaciti, oceđene, višnje i promešati. Posle 10 minuta izvaditi testo iz 
rerene i skloniti papit sa pasuljem.
     
    
      5. Staviti preko fil i ravnomerno ga rasporediti. 
     
    
      6. Preko fila narendati testo iz zamrzivača i staviti kolač da se peče, na 170 stepeni. Kada gornja korica blago porumeni, probati čačkalicom da li je pečeno i izvaditi iz rerne.
     
    
      7. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, pa ga iseći na kocke.Ko želi kolač može posuti šećerom u prahu.



Коментари
Постави коментар