Kolač sa višnjama i grizom
Za koru:
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/3 kašičice soli
- 125 g margarina (putera)
- 4 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 1/2 l mleka
- 125 g griza
- 10 kašika šećera
- 2 jajeta
- 2 kašike ruma
- 400 g višanja
Priprema
1. Testo: U vanglicu staviti brašno,
pa dodati so, prašak za pecivo, 4 kašike šećera, vanilin šećer i na
kockice isečen hladan margarin (puter). Mesiti rukama dok se svi
sastojci sjedine. U početku malo teže ide, ali kako se više mesi masnoća
se otapa i dobija se mekano testo. Jednu trećinu testa odvojiti i
staviti u zamrzivač. Od ostalog testa napraviti krug, umotati u providnu
foliju i ostaviti u frižider, na 20 minuta.
2. Zatim uzeti pleh vel 33x20 cm
(unutrašnje mere su 28x16 cm) i podmazati ga uljem. Izvaditi testo iz
frižidera i na pobrašnjenoj radnoj površini razviti koru prema plehu.
Prebaciti koru u pleh i, dodatno, rukama formirati koru. Od ostatka
testa napraviti ivice na kori. Staviti testo ponovo u frižider, na 20
minuta.
3. Posle proteka datog vremena
izvaditi pleh sa testom, pa preko kore staviti pek papir a preko njega
pasulj. Staviti da se kora peče, na 180 stepeni - 10 minuta.
4. Fil: Odvojiti belanca od
žumanaca. U dubljem sudu umutiti žumanca sa 4 kašike šećera. Dodati rum,
prethodno umućena belanca i griz. Dobro sjediniti. Razrediti sa malo
mleka, a ostalo mleko sa šećerom (2 kašike) staviti da provri. U
provrelo mleko sipati masu sa grizom i skuvati krem. U vruć krem
ubaciti, oceđene, višnje i promešati. Posle 10 minuta izvaditi testo iz
rerene i skloniti papit sa pasuljem.
5. Staviti preko fil i ravnomerno ga rasporediti.
6. Preko fila narendati testo iz zamrzivača i staviti kolač da se peče, na 170 stepeni. Kada gornja korica blago porumeni, probati čačkalicom da li je pečeno i izvaditi iz rerne.
7. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, pa ga iseći na kocke.Ko želi kolač može posuti šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар