Pogača sa sirom
Za testo:
- 200 ml vode
200 g sitnog sira - 2 jajeta
- 2 kašike masti
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- brašno
I još:
- 1,5 kašika masti
Priprema
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti jaja i mast, pa
umutiti. Dodati sitan sir, so i pripremljeni
kvasac. Brašna dodavati dok se ne dobije testo kao za uštipke. Ostaviti
da uskisne, premesiti (izmešati varjačom), pa ostaviti da još jedanput
uskisne.
2. U tepsiju (vel. 26 cm) staviti 1,5 kašiku masti i otopiti. Otopljenom mašću premazati stranice tepsije.
3. Supenom kašikom (koju prethodno umočimo u mast) zahvatimo testo, pa ga prebacimo u tepsiju. Preokrenemo testo na drugu stranu i ređamo jedno parče pored drugog, formirajući kružni oblik pogače.
4. Tako uradimo sve dok ima testa.
5. Pokrijemo pripremljeno testo i ostavimo da malo naraste. Rernu uključiti da se ugreje, na 200 C.
6. U toplu rernu staviti tepsiju i
ispeći pogaču. Ukoliko tepsija nije dovoljno duboka staviti je u pleh,
od šporeta, pa staviti da se peče. Ovo iz razloga što može da iscuri
masnoća u šporet i da zadimi celu kuhinju (kao što se meni desilo).
7. Poslužiti uz sir, kajmak ili već po želji...
Коментари
Постави коментар