Ljutenica
Potrebno je:
- 3 kg crvenih, krupnih, paprika
- 3 kg paradajza
- 1/2 kg ljutih papričica
- 1 veća glavica belog luka
- 3 kašike šećera
- 500 ml ulja
- 4 kašike soli
Priprema
1. Paprike ispeći, oljuštiti,
očistiti od semenki i ostaviti da se ocede (u veću cetku). Paradajz (ja
sam uzela narandžasti, kruškastog oblika - pusti vrlo malo vode) takođe
staviti da se peče (u rerni). Čim paradajzu pukne kožica, izvaditi ga iz
rerne, ohladiti, oljuštiti i ostaviti da se ocedi.
2. Ceđenje paprike i paradajza, kod
mene, je trajalo oko dva sata. Zatim paradajz i ljute papričice (žive,
nepečene, samo očišćene od semenki) samleti u blenderu, a posebno
samleti papriku i očišćeni beli luk.
3. Sipati ulje u dublju šerpu i
staviti da se ugreje. Zatim, na vruće (ne vrelo) ulje sipati samleveni
paradajz, sa ljutim papričicama, pa ga kuvati (na srednjoj temperaturi),
oko, 15 minuta. Zatim ubaciti mlevenu papriku i beli luk i nastaviti sa
kuvanjem, uz neprestano mešanje. Kuvati sat vremena (ne računajući
kuvanje paradajza).
4. Desetak minuta, pri kraju kuvanja, dodati šećer i so.
5. Kuvanu ljutenicu sipati u,
zagrejane, tegle i ostaviti pokrivene (starim čaršavom) dok se ne
ohlade. Hladne tegle ostaviti sa ostalom zimnicom.
Коментари
Постави коментар