Mona Liza torta
Kora :
- 300 g Wellness integralni keks sa
 - mlečnom čokoladom i lešnicima
 - 150 g rastopljenog margarina (putera)
 - 3 kašike šećera u prahu
 - 1 kašika ruma
 
Fil:
- 250 g margarina (putera)
 - 200 g čokolade
 - 100 g mlečne čokolade
 - 150 g šećera u prahu
 - 5 jajeta
 - 3 kašike mlevenih lešnika
 - 200 g smrznutih višanja
 - 2 kašike ruma
 
...i još:
- 250 ml slatke pavlake
 - 100 g čokolade sa 70% kakaoa
 - 100 g kakao krem table
 
Priprema
      1. Kora: Keks samleti, pa ga 
pomešati sa otopljenim margarinom, šećerom u prahu i rumom. Rukom 
umesiti koru, dok se svi sastojci ne sjedine.
     
    
      2. Uzeti kalup sa obručem, vel. 26 
cm. Obložiti ga celog sa pek papirom. E, sada tu postoji jedan trik 
(koji sam skoro saznala), koji ću rado podeliti sa vama, jer posle ovoga
 nema više mučenja da se obloži kalup sa pek papirom. Naime, odsecite 
veličinu papira, koji vam treba, slobodno ga zgužvajte i pod mlazom 
hladne vode ga potpuno nakvasite. Uzeti veću kuhinjsku krpu staviti na 
sto, pa preko nje nakvašeni, rašireni, papir, pokriti suvom krpom, 
utapkati svaku kap vode i papir je spreman za oblaganje. Možete, bez 
problema, oblagati svaku površinu, koja vam je potrebna.
     
    
      3. U kalupu, preko pek papira formirati koru. 
     
    
      4. Fil: U dublju šerpicu staviti 
izlomljenu čokoladu (obe vrste), iseckani margarin (puter) i šećer u 
prahu. Staviti na tihu vatru i, uz stalno mešanje, otopiti. Otopljenu 
masu ostaviti da se prohladi. 
     
    
      5. Za to vreme umutiti jaja. 
Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih čvrsto umutiti. Ubaciti žumanca 
(svih pet odjedanput) i mutiti da smesa postane penasta. Dodati 
samleveni lešnik, pa sjediniti. Zamrznute višnje (direktno iz 
zamrzivača) samleti u čoperu (ili gde već možete da sameljete 
zamrznuto), pa ih ubaciti u smesu sa jajima. Dobro sjediniti i, na 
kraju, dodati otopljenu čokoladu i rum. Dobro sve umutiti. Umućenu smesu
 sipati preko kore od keksa i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj
 rerni, na 180 stepeni 35 minuta. Posle tog vremena izvaditi tortu (ne 
isprobavati čačkalicom, jer, u ovom slučaju, nema efekta) i ostaviti da 
se ohladi na sobnoj temperaturi.
     
    
      6. Dok se torta hladi spremamo 
završno prelivanje torte. U manju šerpicu staviti slatku pavlaku da se 
ugreje, ali ne sme da proključa. U drugoj posudi izlomiti čokoladu i 
kakao tablu, preliti sa vrelom pavlakom i mešati (van šporeta) dok se 
čokolada potpuno ne otopi. Kada se torta ohladila preliti je sa 
pripremljenim prelivom i ostaviti, preko noći, u frižideru.
     
    
      7. Sutradan skinuti obruč, polako nožem podići tortu i skinuti pek papir. Tortu prebaciti na tacnu i poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар