Mona Liza torta
Kora :
- 300 g Wellness integralni keks sa
- mlečnom čokoladom i lešnicima
- 150 g rastopljenog margarina (putera)
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kašika ruma
Fil:
- 250 g margarina (putera)
- 200 g čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 150 g šećera u prahu
- 5 jajeta
- 3 kašike mlevenih lešnika
- 200 g smrznutih višanja
- 2 kašike ruma
...i još:
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade sa 70% kakaoa
- 100 g kakao krem table
Priprema
1. Kora: Keks samleti, pa ga
pomešati sa otopljenim margarinom, šećerom u prahu i rumom. Rukom
umesiti koru, dok se svi sastojci ne sjedine.
2. Uzeti kalup sa obručem, vel. 26
cm. Obložiti ga celog sa pek papirom. E, sada tu postoji jedan trik
(koji sam skoro saznala), koji ću rado podeliti sa vama, jer posle ovoga
nema više mučenja da se obloži kalup sa pek papirom. Naime, odsecite
veličinu papira, koji vam treba, slobodno ga zgužvajte i pod mlazom
hladne vode ga potpuno nakvasite. Uzeti veću kuhinjsku krpu staviti na
sto, pa preko nje nakvašeni, rašireni, papir, pokriti suvom krpom,
utapkati svaku kap vode i papir je spreman za oblaganje. Možete, bez
problema, oblagati svaku površinu, koja vam je potrebna.
3. U kalupu, preko pek papira formirati koru.
4. Fil: U dublju šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu (obe vrste), iseckani margarin (puter) i šećer u
prahu. Staviti na tihu vatru i, uz stalno mešanje, otopiti. Otopljenu
masu ostaviti da se prohladi.
5. Za to vreme umutiti jaja.
Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih čvrsto umutiti. Ubaciti žumanca
(svih pet odjedanput) i mutiti da smesa postane penasta. Dodati
samleveni lešnik, pa sjediniti. Zamrznute višnje (direktno iz
zamrzivača) samleti u čoperu (ili gde već možete da sameljete
zamrznuto), pa ih ubaciti u smesu sa jajima. Dobro sjediniti i, na
kraju, dodati otopljenu čokoladu i rum. Dobro sve umutiti. Umućenu smesu
sipati preko kore od keksa i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj
rerni, na 180 stepeni 35 minuta. Posle tog vremena izvaditi tortu (ne
isprobavati čačkalicom, jer, u ovom slučaju, nema efekta) i ostaviti da
se ohladi na sobnoj temperaturi.
6. Dok se torta hladi spremamo
završno prelivanje torte. U manju šerpicu staviti slatku pavlaku da se
ugreje, ali ne sme da proključa. U drugoj posudi izlomiti čokoladu i
kakao tablu, preliti sa vrelom pavlakom i mešati (van šporeta) dok se
čokolada potpuno ne otopi. Kada se torta ohladila preliti je sa
pripremljenim prelivom i ostaviti, preko noći, u frižideru.
7. Sutradan skinuti obruč, polako nožem podići tortu i skinuti pek papir. Tortu prebaciti na tacnu i poslužiti.
Коментари
Постави коментар