Pogačice punjene mlevenim mesom
Za testo:
- 950 g brašna
- 1/2 l mleka
- 3 kašike masti
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 kockica kvasca
Za fil:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 100 ml kečapa
- 1 kašičica origane
- suvi biljni začin
- biber
- kisela pavlaka
- ulje
Za premazivanje:
- 1 žumance
- mleko
Priprema
1. Prvo pripremiti fil: Crni luk
sitno iseckati i staviti da se prži, na malo ulja. Dodati mleveno meso,
promešati, posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, pa pržiti
dok meso ne promeni boju. Meso varjačom, razdrobiti da bude potpuno
usitnjeno.
2. Kada meso promeni boju dodati
kečap i dinstati dok tečnost potpuno ispari. Umešati origano, dobro sve
promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Testo: U mleko staviti kašiku
šećera, zagrejati ga i razdrobiti kvasac. Ostaviti da uskisne. U
vanglicu staviti brašno, mast, jaje i so, dodati pripremljeni kvasac i zamesiti testo.
4. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
5. Uskislo testo prebaciti na radnu površinu (nije potrebno posipati je brašnom) i podeliti ga na 17 delova. Svaki deo rastanjiti, rukom, u krug. Sredinu kruga ostaviti deblju, a rastanjiti više ivice.
6. Na sredinu rastanjenog kruga staviti jednu kašiku fila sa mesom i na vrh fila staviti malu kašičicu kisele pavlake.Ivice testa, tako pripremljenog kruga, skupiti prema sredini, okrenuti pogačicu i rukom još bolje zatvoriti sve ivice, da fil ne bi iscureo.
7. Tako pripremljene pogačice
staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu, dok se zagreje
rerna. Narasle pogačice premazati, mešavinom žumanceta i malo mleka,
posuti sa semenkama, pa staviti da se peču na 180 C.
8. Ispečene pogačice izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti uz jogurt ili mleko.
Mekane su i ukusne i kada su hladne.
Коментари
Постави коментар