Čokoladni kolač sa majonezom
Potrebno je:
- 2 čaše (od 250 ml) brašna
- 1 čaša šećera
- 6 kašika kakaoa
- 1 kašika kafe (Nescafe Gold - u granulama)
- 1 (50 g) snikers čokoladica
- 1 čaša vode
- 250 g majoneza
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 8 kašika mleka
- 8 kašika ulja
- 7 kašika šećera
- 1 kašika kafe (Neskafe Gold)
Priprema
1. U vanglicu staviti brašno, šećer,
kakao, pecivo, vanilin šećer i sitno iseckanu snikers čokoladicu. Dobro
promešati, da se svi sastojci sjedine.
2. U čaši vode rastvoriti kašiku kafe, pa sipati u suvu smesu. Dodati i majonez. Žicom za mućenje dobro umutiti i sjediniti smesu.
3. Pleh (vel. 35x20 cm), dobro
podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istesti iz pleha.
Čokoladnu smesu, ravnomerno, rasporediti u pleh. Najbolje je testo,
pošto je dosta gusto, stavljati kašikom, u pleh, da bi kolač bio iste
debljine.
4. Staviti da se peče u, prethodno
zagrejanu, rernu, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je kolač
ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se
sprema glazura.
5. Glazura: U dublju šerpicu
izlomiti čokoladu, na kockice, pa dodati šećer, mleko i ulje. Staviti na
šporet, da se otopi, uz stalno mešanje. Kada se smesa sjedinila, dodati
kafu, pa mešati da se sve pretvori u kremastu masu.
6. Otopljenu čokoladu preliti,
ravnomerno, preko kolača i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi,
pa ostaviti u frižider, na 2-3 sata. Uživajte u veoma sočnom i ukusnom
kolaču.
Коментари
Постави коментар