Mirisno pecivo
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 1 jaje
- 2 žumanceta
- 130 g otopljenog margarina
- 150 g šećera
- 1 kašičica soli
- 100 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 100 g suvog grožđa
- 150 ml soka od pomorandže (sveže isceđen sok)
- 1 pomorandža - izrendana korica
- 1 limun - izrendana korica
Za premazivanje:
- 1 žumance
- malo mleka
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati
sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Dobro
ga uraditi da bude elastično i da se ne lepi za ruke. Umešeno testo
ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i napraviti ga u obliku valjka. Napravljeni valjak podeliti na 14 delova.
3. Svaki komad testa urolati i zavezati u čvor (ne zatezati testo).
4. Tako napravljeni oblik makazama zaseći sa svih strana.
5. Testo ređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti da naraste. Za to vreme uključiti rernu, da se zagreje, na 180 stepeni.
6. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka.
7. Staviti da se peče. Pečeno testo izvaditi i pokriti krpom, 5 minuta.
Коментари
Постави коментар