Preliveni kolač sa makom
Za koru:
- 3 jajeta
 - 180 g šećera
 - 130 g griza
 - 200 ml ulja
 - 200 ml mleka
 - 100 g mlevenog maka
 - 180 g brašna
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Sirup za prelivanje kore:
- 350 g šećera
 - 600 ml gaziranog soka od pomorandže
 
Za krem:
- 600 ml mleka
 - 3 kašike brašna
 - 6 kašika šećera
 - 100 g krem sira
 
I još:
-  mleveni mak
čokolada u prahu 
Priprema
      1. Sirup za prelivanje kore: Prvo se
 priprema sirup, da bi se ohladio, dok stigne kora. U odgovarajuću 
posudu staviti šećer i sok i staviti da se kuva. Od momenta ključanja 
kuvati 15 minuta, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. 
     
    
      2. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šne, uz postepeno dodavanje šećera. 
Dodati žumanca i umutiti da smesa postane kremasta. Zatim dodati ulje i 
mleko, pa sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom, makom i vanil šećerom, 
pa dodati u umućena jaja. Sjediniti  mikserom, sa najmanjom brzinom 
mućenja. Pleh (vel. 25 x35 cm) dobro podmazati i posuti brašnom ili dno 
pleha prekriti pek papirom, a ivice premazati uljem. U pleh sipati 
umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170
 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečeno, da se kolač ne presuši. 
     
    
      3. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti 
10-tak minuta da se prohladi. Prohlađeni kolač preliti sa ohlađenim 
sirupom i ostaviti da testo potpuno upije sirup.
     
    
      4. Krem: Tri kašike brašna razmutiti
 sa 200 ml mleka (od 600 ml). Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti
 da proključa. U provrelo mleko sipati razmućeno brašno, i uz stalno 
mućenje žicom skuvati krem. Kada se krem zgusnuo skloniti ga sa vatre, 
pa dodati krem sir. Krem ponovo vratiti na vatru i mešati žicom da se 
krem sir rastopi i sjedini sa kremom. 
     
    
      5. Vreo krem preliti, ravnomerno, 
preko kolača (koji je prethodno upio sav sirup kojim je preliven) i 
posuti ga mešavinom mlevenog maka i čokolade u prahu.. Ostaviti da se prohladi, pa ga staviti u 
frižider da se krem stegne. 
     
    
      6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i uživajte u njegovom ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар