Preliveni kolač sa makom
Za koru:
- 3 jajeta
- 180 g šećera
- 130 g griza
- 200 ml ulja
- 200 ml mleka
- 100 g mlevenog maka
- 180 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup za prelivanje kore:
- 350 g šećera
- 600 ml gaziranog soka od pomorandže
Za krem:
- 600 ml mleka
- 3 kašike brašna
- 6 kašika šećera
- 100 g krem sira
I još:
- mleveni mak
čokolada u prahu
Priprema
1. Sirup za prelivanje kore: Prvo se
priprema sirup, da bi se ohladio, dok stigne kora. U odgovarajuću
posudu staviti šećer i sok i staviti da se kuva. Od momenta ključanja
kuvati 15 minuta, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
2. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šne, uz postepeno dodavanje šećera.
Dodati žumanca i umutiti da smesa postane kremasta. Zatim dodati ulje i
mleko, pa sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom, makom i vanil šećerom,
pa dodati u umućena jaja. Sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom
mućenja. Pleh (vel. 25 x35 cm) dobro podmazati i posuti brašnom ili dno
pleha prekriti pek papirom, a ivice premazati uljem. U pleh sipati
umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170
stepeni. Probati čačkalicom da li je pečeno, da se kolač ne presuši.
3. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti
10-tak minuta da se prohladi. Prohlađeni kolač preliti sa ohlađenim
sirupom i ostaviti da testo potpuno upije sirup.
4. Krem: Tri kašike brašna razmutiti
sa 200 ml mleka (od 600 ml). Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti
da proključa. U provrelo mleko sipati razmućeno brašno, i uz stalno
mućenje žicom skuvati krem. Kada se krem zgusnuo skloniti ga sa vatre,
pa dodati krem sir. Krem ponovo vratiti na vatru i mešati žicom da se
krem sir rastopi i sjedini sa kremom.
5. Vreo krem preliti, ravnomerno,
preko kolača (koji je prethodno upio sav sirup kojim je preliven) i
posuti ga mešavinom mlevenog maka i čokolade u prahu.. Ostaviti da se prohladi, pa ga staviti u
frižider da se krem stegne.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i uživajte u njegovom ukusu.
Коментари
Постави коментар