Najsočniji voćni kolač sa rogačem
Za testo:
- 3 jajeta
- 1 čaša (od 200 ml) šećera
- 1 čaša mleka
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mlevenog rogača
- 1 čaša griza
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 600 g jabuka (neočišćenih)
- 200 g pomorandže
Za preliv:
- 350 ml mleka
- 150 g čokolade
- 100 g margarina (putera)
- 1 čaša šećera
Priprema
1. Testo: Odvojiti žumanca od
belanaca. Belanca staviti u vanglicu i čvrsto umutiti, sa postepenim
dodavanjem šećera. Zatim ubaciti žumanca i umutiti smesu penasto. Dodati
mleko i ulje, pa sjediniti. Zatim dodati rogač, griz, kakao i pecivo,
pa takođe sjediniti. Na kraju ubaciti očišćene i izrendane jabuke i
iseckanu pomorandžu. Varjačom dobro promešati i izručiti u podmazani
pleh, vel 40x23 cm (unutrašnje mere). Staviti da se peče u, prethodno
zagrejanu, rernu, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je testo
ispečeno.
2. Ispečeno testo izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se sprema preliv, pa ga iseći na kocke.
3. Preliv: U manju šerpicu sipati
mleko, dodati šećer, iseckani margarin (puter) i izlomljenu čokoladu.
Staviti na vatru da se otopi. Povremeno promešati. Kada su se svi
sastojci otopili žicom sve umutiti da bi se sastojci bolje sjedinili.
4. Prohlađen i isečeni kolač preliti
sa vrelim prelivom. Ostaviti da se ohladi, pa ga ostaviti u frižider na
jedan sat. Uživajte u veoma ukusnom kolaču sa rogačem.
Коментари
Постави коментар