Čokoladna torta sa kikirikijem
Za koru:
- 350 g mlevene plazme
- 6 kašika pšeničnih klica
- 4 kašike kakaoa
- 7 kašika šećera u prahu
- 200 g maslaca
- sok od pomirandže
Fil sa kikirikijem:
- 300 g pečenog, neslanog, kikirikija
- 200 g šećera u prahu
- 150 g čokolade
- 100 ml mleka
- 150 g maslaca
Fil sa crnom čokoladom:
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga sa ukusom čokolade
- 80 g crne čokolade
- 150 g šlag krema (Polimark - beli)
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
Fil sa belom čokoladom:
- 150 g bele čokolade
- 4 kašike ulja
- 4 kašike mleka
- 4 kašike umućenog, šlag krema
Glazura:
- 2 kašike šećera u prahu
- 3 kašike kakaoa
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike meda
- 120 g crne čokolade
Priprema
1. Kora: U vanglicu staviti mleveni
keks, dodati sve navedene sastojke i, sokom od pomorandže, zamesiti
koru. Uzeti kalup za tortu sa obručem, vel.30 cm. Unutar kalupa, u krug,
staviti pek papir, da bi se podigla visina kalupa, zbog visine torte.
U kalupu formirati koru, od pripremljenog mlevenog keksa.
2. Fil sa kikirikijem: U
odgovarajuću šerpicu staviti šećer, čokoladu i mleko, pa staviti da se
otopi. Ohladiti, pa dodati, penasto, umućeni maslac i mleveni kikiriki.
Dobro sjediniti i staviti preko kore. Ostaviti u frižider, dok se sprema
drugi fil.
3. Fil sa belom čokoladom: Izlomiti
belu čokoladu i staviti je u šerpicu. Dodati ulje i mleko, pa je staviti
da se otopi. Od ukupne količine umućenog šlag krema (Polimark - beli)
odvojiti četiri kašike i dodati u otopljenu čokoladu. Dobro promešati,
vrlo malo prohladiti i sipati preko (stegnutog) kikiriki fila. Ostaviti
da se stegne.
4. Fil sa crnom čokoladom: Od 1 l
mleka odvojiti 300 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i izlomljenom
čokoladom staviti da provri. Sa odvojenim mlekom rastvoriti puding. Kada
mleko sa čokoladom provri, sipati razmućeni puding i žicom za mućenje
skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se
ohladi. U hladan krem dodati penasto umućeni maslac, kao i umućeni šlag
krem (beli).
5. Preko stegnute bele čokolade staviti čokoladni fil i pravilno ga rasporediti.
6. Glazura: U jednu šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu, kakao, šećer u prahu i med. U drugu šerpicu staviti
slatku pavlaku, pa je staviti da se ugreje, do tačke ključanja. Vrelom
pavlakom preliti pripremljene satojke i žicom za mućenje sjediniti.
Pripremljeni preliv preliti preko čoko fila i ostaviti tortu u frižider
preko noći.
7. Narednog dana izvaditi kalup sa tortom iz frižidera, staviti tortu na plato, skloniti obruč i skinuti pek papir.
8. Sa strane tortu ukrasiti jednom kesicom čokoladnog šlag krema, a površinu istopljenom belom čokoladom
9. Poslužite se!
Коментари
Постави коментар