Piletina u sosu sa testeninom
Potrebno je:
- 300 g testenine
- 1/2 kg belog pilećeg mesa, bez kostiju
- 300 g kačkavalja
- 3 kašike izrendanog parmezana
- biozačin
- ulje
Sos:
- 1 srednja glavica crnog luka
- 4 veća češnja belog luka
- 1 konzerva paradajza pelata (240 g)
- 200 g šampinjona
- 1/2 kašike sušenog bosiljka
- 1/2 vezice peršuna
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica šećera
Priprema
1. Pileće filete belog mesa iseći na
kockice, posuti sa jednom kašičicom biozačina, naliti vodom i staviti
da se kuva. Skuvano meso ocediti od vode.
Testeninu skuvati na uobičajeni način, u posoljenoj vodi, sa dodatkom,
malo, ulja.
Kačkavalj krupno izrendati.
2. Sos: Pečurke iseći na krupnije
parčiće, posuti sa biozačinom (po ukusu) i, na malo ulja, staviti da se
prže. Šampinjone pržiti dok ne ispari tečnost koju su pustile.
3. Ispržene šampinjone izvaditi
rešetkastom kašikom u tanjir. U istu šerpu sipati još malo ulja i
staviti sitno iseckani crni i beli luk, da se prže. Kada luk malo omekša
dodati paradajz pelat i nastaviti sa prženjem.
4. Kada se tečnost malo zgusnula
dodati iseckani peršun, biber, šećer, suvi bosiljak, origano i, ako je
potrebno, još malo biozačina.
5. Krčkati još 2-3 minuta i ostaviti
da se prohladi. Prohlađenu smesu sipati u blender i izmiksati. Dobijeni
sos preručiti u šerpicu i ubaciti ispržene šampinjone.
6. Uzeti, dublju, vatrostalnu činiju, podmazati je uljem i izručiti, isceđenu, testeninu.
7. Poravnati je, pa preko poređati kockice belog mesa. Zatim staviti polovinu izrendanog kačkavalja i polovinu sosa, pa sve dobro izmešati.
8. Poravnati tako izmešanu smesu, pa preliti sa ostatkom sosa. Rasporediti ostatak izrendanog kačkavalja i posuti sa parmezanom.
9. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Kada se jelo zapeče i dobije rumenu
koricu izvaditi činiju i ostaviti da se, malo, prohladi.
Zatim je poslužiti, i uz čašu dobrog vina, uživati u obroku.
Коментари
Постави коментар