Prženo slatko testo
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 350 ml vode
- 3 kašike rastopljene masti
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kockica kvasca
- džem
Priprema
1. U toploj vodi sa dodatkom
kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, rastopljenu
mast, so, kašičicu šećera i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo.
Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Od testa otkinuti (rukom) osam
manjih loptica, a ostatak testa premesiti i ostaviti ponovo da naraste,
pa ga iskoristiti za manji hleb.
3. Uzeti jednu lopticu testa i
razviti u krug, prečnika 23 cm (pošto sam pržila u tiganju prečnika 25
cm), pa premazati sa jednom kašikom džema, po izboru.
4. Preklopiti sa drugom lopticom razvijenog testa i viljuškom pritisnuti krajeve, da ne bi fil iscureo.
5. U tiganj staviti malo ulja (ja
sam stavljala dve kašičice), pa staviti testo da se prži. Čim porumeni
sa jedne strane okrenuti da se isprži i druga strana (ja sam okretala
širokom špahtlom za filovanje torti).
6. Prženo testo prebaciti na tanjir i uživajte u odličnom doručku.
Možete ga posuti sa šećerom u prahu ili medom, ali moja deca ga najviše vole ovako, bez ikakvih dodataka.
Fil može da bude i slan - razbiti jedno jaje, dodati sira i premazati.
7. Od ostatka testa ispečite hleb (manji, za 3 - 4 osobe).
Коментари
Постави коментар