Kroketi od krompira
Potrebno je:
- 500 g krompira
- 300 g brašna
- 100 g pšeničnog griza
- 3 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- muskatni oraščić
- so
- biber
Masa za pohovanje:
- 2 jaja
- brašno
- prezle
Priprema
1. Krompir dobro oprati i, zajedno
sa ljuskom, staviti da se skuva. Skuvani, i malo prohlađeni, krompir
oljuštiti. Staviti ga u vanglicu.
2. Krompir dobro izgnječiti
viljuškom ili gnječilicom za krompir - pire, pa dodati brašno, griz,
jaja, pecivo, malo izrendanog muskatnog oraščića, so i biber, po ukusu.
3. Zamesiti testo i ostaviti u
frižideru jedan sat. Ne treba da vas buni što se testo lepi za ruke,
tako treba da bude. Zato treba, stalno, da vam posuda sa brašnom bude pri ruci.
4. Posle jednog sata izvaditi testo
iz frižidera i kašikom (koju umačemo u vodu) vadimo testo i, vlažnim,
rukama oblikujemo krokete.
5. Oblikovane krokete prvo uvaljamo u brašno, zatim u razmućena jaja, pa u prezle.
6. Pržiti ih, na srednjoj
temperaturi, u malo više ulja (zagrejanog) dok ne poprime rumeno -
zlatnu boju. Pržene krokete vaditi na kuhinjsku salvetu, da papir upije
višak masnoće. Krokete od krompira poslužite sa mesom, na bilo koji
način da ste ga spremili.
Коментари
Постави коментар